Un nou nebot del rei emèrit, en dificultats en eixir a la llum el favor que li va fer

Joan Carles I va ajudar-lo a obrir un fons d'inversió
La família reial en el punt de mira per escàndols financers | Cedida

Els escàndols fiscals del rei Joan Carles no cessen. Segons informa 'El Confidencial', l'emèrit va ajudar el seu nebot Bruno Gómez-Acebo a posar en marxa un fons de capital de risc per a inversions espanyoles als Emirats Àrabs Units.

L'objectiu del fons de capital de risc

L'any 2010, Bruno, fill de la infanta Pilar de Borbó, va enviar una carta per donar les gràcies al seu tio per l'interès en l'operació i per demanar-li nous favors. Un d'estos favors, segons la carta, és poder tenir accés a les principals autoritats dels Emirats.

L'any 2009 va crear una societat baix un fons de capital de risc amb l'objectiu de captar i gestionar diners d'empreses espanyoles disposades i interessades a entrar en el mercat d'infraestructures del golf Pèrsic. Per tant, Gómez-Acebo volia atreure inversions per valor d'entre 700 i 1.500 milions de dòlars.

Estos diners es farien servir per finançar grans obres i infraestructures, i la societat prometia un retorn anual de fins al 15%. Bruno i els seus socis s'asseguraven una comissió de l'1,75% dels compromisos acumulats.

La carta en què demana el favor

Per això el 2010 Gómez-Acebo va demanar ajuda al seu oncle. «Estimat oncle, m'alegra molt vore't en forma després de l'ensurt, ara toca cuidar-se i prendre-s'ho amb calma», començava la carta, poc després que Joan Carles fora operat d'un nòdul al pulmó. 

«Des de fa un any i mig treballe en un fons d'inversió que es diu Gala Fund Management. La idea era crear un fons per aglutinar inversió de la zona del Golf en Espanya, però l'ambaixadora dels Emirats Àrabs em va proposar crear una plataforma per animar les grans empreses d'infraestructures d'Espanya a participar en el projecte de país que tenen ací».

El nebot del rei li explica que ha proposat a l'ambaixadora crear un vehicle comú per a totes estes companyies, i que va pareixer-li bona idea. La seua relació familiar amb Joan Carlos va obrir-li les portes de l'ambaixada, i una via de comunicació amb el ministre d'Economia del país àrab, Sultan bin Saeed Al Mansoori.

'Em dona records per a tu'

Bruno reconeix que ha usat la seua influència per obrir-se camí en els negocis: «M'envia records i abraçades per a tu, però també m'ha dit que el projecte li encanta i que hauria d'haver anat a parlar amb ell des del principi. S'ha compromès a impulsar el projecte».

Però el nebot del rei també li transmet la seua preocupació perquè la cosa no acabava de funcionar. Les empreses de l'Ibex havien perdut molts milions en un fons semblant a l'Aràbia Saudita impulsat per la família reial espanyola.

Entre elles hi havia grans multinacionals com Abengoa, Acciona, ACS, Enagás, Endres, Renfe, Iberdrola i Repsol, a les que també volia atreure Bruno Gómez-Acebo en el seu fons d'inversió.

Bruno li proposa que junt amb el seu fill, el príncep Felip, visitaren personalment el país per reforçar la imatge d'Espanya a la zona. «Creiem que el paper d'Espanya en la zona està molt per davall de les nostres capacitats», li diu, i li recorda els forts vincles que unixen la família reial espanyola amb la família dels Emirats Àrabs.

«Arribats a este punt, la teua ajuda ens vindria fenomenal, ja que les coses en esta part del món funcionen així», conclou. El 2011 i el 2012 el monarca va visitar Abu Dhabi i va moure els fils perquè les empreses espanyoles apostaran pel fons d'inversió del fill de la seua germana. 

El fons va acabar fracassant

Va ser quan la Secretaria d'Estat de Comerç i la CEOE van signar un memoràndum amb les autoritats dels Emirats Àrab per impulsar les inversions espanyoles. El fons d'inversió de Bruno Gómez-Acebo va ser una de les companyies clau de l'acord. A pesar de totes les gestions, Gala Fund Management va acabar fracassant.

Va pesar més la mala experiència de les empreses de l'Ibex amb el fons saudita, a demés de la caiguda del preu del petroli i la reorientació de les inversions al país. El nebot del rei va decidir eixir de l'operació, i Joan Carles va seguir presumint de les seues bones relacions al Golf Pèrsic.

L'any 2014, abans d'abdicar, va fer una visita oficial de comiat. Ara bé, en aquell moment Joan Carles no sabia que Abu Dhabi seria el seu lloc de residència després de fugir d'Espanya pels seus escàndols fiscals.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"El 'zasca' de Cristina Pardo després de les Campanades que fa la volta al món" "'À Punt' anuncia el nom del programa de Màxim Huerta"