Desmantellat un centre d'adulteració de cocaïna en un xalet de Chiva

Han detingut a dos hòmens de 45 i 30 anys, de nacionalitat colombiana
Imatge d'arxiu | Guàrdia Civil

Agents de la Policia Nacional i Guàrdia Civil han desmantellat un important centre d'adulteració de cocaïna situat en un xalet de Chiva, en la comarca de la Foia de Bunyol (València), en el marc d'una operació conjunta que ha conclòs amb dos persones detingudes, dos hòmens de 45 i 30 anys, de nacionalitat colombiana, als qui se'ls considera presumptes autors d'un delicte contra la salut pública.


L'operació, baix el nom de 'Precoopera', ha culminat amb el desmantellament del centre d'adulteració de cocaïna, la intervenció de dos quilos d'esta substància; onze quilos d'adulterants com procaína, tetracaína, cafeïna i unes altres substàncies químiques usades en les adulteracions, entre elles precursors, i algunes màquines, ferramentes i altres accessoris.

Adulteració per a obtindre més quantitat

Les investigacions van començar el passat mes de juliol, quan els agents van conseguir localitzar el centre d'adulteració situat en un xalet apartat de Chiva que reunia les condicions de seguretat que garantiren l'activitat il·lícita que en ell es feia.

Segons han informat en un comunicat conjunt, els integrants d'organitzacions dedicades al tràfic de drogues, amb la finalitat d'augmentar el benefici obtingut sobre les substàncies amb les que trafiquen, les adulteren per a obtindre més quantitat, encara que rebaixant el seu percentatge de puresa. Amb això, disminuix la potència dels seus efectes encara que el consumidor no perceba la manipulació feta.


Les substàncies típiques usades com adulterants són les estimulants i anestèsics locals i, perquè esta adulteració siga el més homogènia possible, s'usa el mètode de 'adulteració per dissolució', per al que és necessari l'ús de dissolvents, entre ells alguns catalogats com a precursors, dissolvents també intervinguts com a acetona, àcid clorhídric, hexà, metiletilcetona i uns altres.

Es tracta d'un domicili familiar

Com la fi és la seua distribució al 'per major', els presumptes autors envasen la substància en el format habitual de presentació, paquets d'un quilo amb forma de rajola, per al que usen màquines i altres accessoris com microones, balances, premses, motles, logos o una envasadora al buit, també intervinguts en l'operació.

En este cas, la planta baixa de xalet s'usava per a este fi encara que la casa era el domicili familiar dels detinguts. Els agents han intervingut dos paquets de cocaïna, amb un pes total de dos quilos, que presentaven imprés en una de les seues cares un dels logos. Les primeres diligències van ser autoritzades pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció número de Requenai els detinguts ja es troben en la presó.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Ressolen el misteri de l'helicòpter de la platja d'Almassora" "Un menor i un home ferits en ser atropellats en Vila-real"