El CSIC alerta d'un risc real de tsunami a les illes Canàries

L'activitat sísmica i l'erupció del volcà de la Palma ressuscita la vella teoria d'un megatsunami a la zona

Enmig de la forta erupció de volcà Cumbre Vieja, un equip d'investigació del Geociències Barcelona (CSIC) ha alertat d'un risc real de tsunami a les Illes Canàries.

El nou estudi, que avança La Vanguardia, estudia un procés geològic en cascada que va tenir lloc a Tenerife fa al voltant de 170.000 anys. El resultat final va ser un tsunami que va afectar l'arxipèlag amb onades d'una altura d'entre 130 a 160 m amb gruixos de més de 10 metres.

L'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) va determinar que a l'almenys quatre episodis de tsunamis van ser desencadenats sísmicament (1755, 1761, 1941 i 1969) a les illes Canàries en el passat. La majoria van tenir el seu epicentre a la frontera Açores-Gibraltar.

Segons explica el vulcanòleg Joan Martí, director de Geociències Barcelona (CSIC), que ha capitanejat el projecte, no hi ha dubte: «La possibilitat d'un tsunami a les Canàries és real».La lava del volcà crea un delta de més de 500 metres

 

La renta del volcà de la Palma que cau a la mar ja ha guanyat terreny a l'aigua i ha format una llengua de més de 10 hectàrees de superfície, segons ha informat l'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan).

Des de l'arribada de la lava a la mar, el volcà no ha deixat d'expulsar material amb molta força i la cascada de lava no ha deixat d'ingressar a l'oceà Atlàntic pel delta que s'està formant creix constantment.

La lava del volcà Cumbre Vieja de la Palma s'ha portat per davant cases, cultius i infraestructures. Són moltes les carreteres que s'han vist afectades per les colades.

De moment, la lava ja ha cobert 338,3 hectàrees de la Palma, mentre que la superfície ocupada per la cendra caiguda s'estén per 1.752,8 hectàrees.

En total, el volcà de Cim Vell, situat a l'illa canària de La Palma, ja ha afectat 29,8 quilòmetres de carreteres, dels quals 27,4 han quedat destruïts, segons les dades de Copernicus.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

"Set detinguts per l'agressió intima d'una dona en un habitatge de Badalona" "Detenen a un infermer per gravar parts íntimes de dones a les quals examinava"