Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb els cossos policials d’Alemanya, Colòmbia, Croàcia, Eslovènia i Sèrbia, han desarticulat la major xarxa de distribució de cocaïna d’Europa, procedint-se a la intervenció de 4.010 quilograms d’esta substància estupefaent i a la detenció de 61 persones.
L’operació s’ha dut a terme sota la coordinació d’EUROPOL, i és fruit de la cooperació internacional de les diferents policies europees implicades, així com de les autoritats colombianes i estatunidenques, amb els qui es va iniciar la investigació de manera conjunta.
L’organització desarticulada pretenia dur a terme una operació de tràfic de drogues des de Sud-amèrica fins a Europa. En este context, EUROPOL va activar una operació exclusiva per al desmantellament d’este grup criminal, la qual cosa va permetre detectar la presència de diversos membres del cartell dels Balcans en diferents països.
Esta organització criminal estava composta principalment per súbdits de països de l’est d’Europa, originaris principalment de Sèrbia, Croàcia i Montenegro. La principal característica del grup investigat era el seu important múscul econòmic i la seua falta d’arrelament, que permetia a tots els seus integrants assentar-se en diferents països del món, realitzar viatges per a mantindre reunions i trobades i gaudir d’un nivell de vida a l’abast de poques persones.
Estes trobades es realitzaven en curts períodes de temps, podent-se observar com s’allotjaven i freqüentaven hotels i restaurants de luxe. A Espanya, l’organització comptava amb habitatges i vehicles que els integrants del grup posaven a la disposició dels màxims líders amb la finalitat de dificultar la labor policial.
La finalitat de la investigació policial va ser tractar d’atacar la cúspide de l’organització criminal cobrint totes aqueixes reunions que se celebraven en cada país. Fins i tot, es va poder comprovar, gràcies a la labor desenvolupada a Colòmbia per la DIPOL, com estaven relacionats amb el món del futbol. Per mitjà de la compravenda d’uns certs jugadors, se seguia el rastre al blanqueig dels beneficis que obtenien del tràfic de drogues.
L’abordatge d’un veler per part del GEO dona inici a la investigació
Les investigacions policials van començar en 2018, quan es va procedir a la detenció d’un veler en el qual viatjaven dos súbdits croats i un estatunidenc. Aquella embarcació va ser abordada pel GEO, el Grup Especial d’Operacions de la Policia Nacional, els agents de la qual van intervindre 1,4 tones de cocaïna que en aqueix moment era transportada en el seu interior.
Des de llavors, les investigacions indicaven que el grup desarticulat era el responsable de l’enviament de la droga, i que disposaven de recursos i mitjans per a continuar intentant l’operació, com es va poder demostrar finalment. No obstant això, malgrat les nombroses dades que es van recopilar, no va ser possible evidenciar en aqueix moment la participació d’este grup en aquella operació.
No obstant això, la investigació va continuar i, a la fi de l’any 2019, un dels membres més importants de l’organització va ser detectat novament a Espanya per a dur a terme la preparació d’una nova empresa delictiva.
D’esta manera, els esforços es van centrar sobre un montenegrí que representava a una potent organització criminal associada o a les principals organitzacions que operaven des dels països de l’est, concretament al cartell dels Balcans.
Este cartell constituïa una vertadera amenaça per a la seguretat dels països de l’est, sent considerat per les autoritats europees com una de les més importants organitzacions criminals que operaven a Europa, caracteritzada per integrar entre les seues files a membres paramilitars i dedicar-se a l’execució de multitud d’il·lícits, principalment el tràfic de drogues, robatori de domicilis i vehicles, blanqueig de capitals, extorsió i segrestos.
El treball de tots els països es va centrar des d’eixe instant a tractar de confirmar les persones involucrades en l’operació i, al mateix temps, a poder fer el seguiment d’estes. L’implicat procedent de Montenegro va establir la seua base d’operacions temporalment a Màlaga, encara que amb freqüència viatjava a les províncies de Madrid i Barcelona, sense obviar que es desplaçava per Sèrbia, Hongria i Eslovènia, entre altres països.
A través dels moviments d’este grup, es va poder determinar com pretenia introduir una gran partida de droga a Europa a través d’Espanya procedent de Sud-amèrica. Per a això era necessari que comptaren amb una infraestructura i logística només apta per a grans organitzacions criminals amb un alt poder econòmic.
Els líders no participaven en activitats que els comprometeren
La cúspide d’esta organització estava liderada per criminals que solament participaven en les negociacions sense realitzar qualsevol activitat comprometedora, quedant-se en múltiples ocasions al marge de les investigacions policials. Arran de el fet d’esdevenir de la investigació, i pels contactes i desplaçaments de l’organització, es va deduir que estaven preparant una important importació de cocaïna.
Els viatges dels principals objectius es van succeir en els mesos previs, visitant Madrid, Barcelona i Màlaga abans de viatjar a Sud-amèrica amb la finalitat d’ultimar els detalls relatius a l’operació.
Així, a mitjan any passat, van pretendre realitzar un transvasament de droga des de les costes colombianes a una embarcació, tenint tot llest i preparat per a dur a terme la transacció de la droga.
L’acció de les autoritats americanes va permetre la intervenció de 1.350 quilograms de cocaïna. Esta acció policial va suposar un dur colp a l’organització, que ignorava on s’havia produït l’error de l’operació. Durant eixos mesos, es va tindre coneixement que l’organització tenia llaços o connexions a Itàlia, un dels països on presumiblement anava a tindre destinació parteix de la droga.
Després d’un temps analitzant en quins havien fallat, l’organització va decidir a la fi de 2020 emprendre una nova operació marítima. Esta vegada transportarien una quantitat aproximada de 1.250 quilograms de cocaïna, que viatjarien des de les costes del Brasil fins a Espanya, concretament Catalunya, on pretenien introduir aqueixa important quantitat de droga.
Aqueixa és la raó que va motivar novament que el grup organitzat es reactivara i que celebraren noves reunions a Europa –a Madrid en el cas d’Espanya-, totes elles amb la finalitat de poder concretar els detalls de l’operació. Després d’estes trobades, al gener d’enguany es van desplaçar els dos principals investigats fins a República Dominicana.
Va cridar l’atenció dels agents que, després d’eixa cita a la República Dominicana, tots dos responsables de l’operació van començar novament el seu periple per tota Europa, una vegada arribat a un acord quant als percentatges i comissions. En eixos moments, es va confirmar que un d’ells es desplaçaria a Dubái, on es va entrevistar amb el màxim inversor i responsable de l’organització.
Després del més dur de la pandèmia, l’organització reprén l’operació
Amb l’avanç dels mesos, la pandèmia va retardar temporalment els plans de l’organització, fins al punt que fins a finals del mes de desembre no va quedar establida l’operació.
En eixos moments, van determinar tornar a intentar l’operació marítima, però en eixa ocasió la droga es traslladaria fins a les costes brasileres, des d’on pretenien desplaçar-se fins al punt de trobada i transvasar la droga. Eixa trobada en altamar va tindre lloc a la fi del mes de gener de 2021, entregant-se els 1.250 quilograms que el grup tindria llest i preparat.
Una vegada que la droga va ser rebuda en aigües internacionals, va ser trasllada via marítima fins a Europa, on el grup criminal comptava amb tots els mitjans necessaris per a dur a terme la recepció i, en el seu cas, distribució d’esta.
Es va detectar, a més, com un dels principals responsables es va desplaçar fins a Tarragona acompanyat per tercers membres de l’organització per a esperar l’arribada del carregament.
Allí es va entrevistar amb un inversor, qui no sols li va facilitar els seus contactes locals per a poder subministrar el finançament per a l’operació, sinó que, a més, el va ajudar a l’obtenció de la documentació per a figurar com a resident a Espanya i que li anara més fàcil moure’s per l’interior de la península.
A Espanya, va començar a vendre la droga en el mercat europeu fins i tot abans de tindre accés a esta. És per eixa circumstància per la qual va contactar amb una organització que pretenia recollir una part de la droga, moment en el qual es va procedir a la detenció dels integrants de l’organització.
Les ramificacions de l’organització no sols s’estenien a Catalunya, Màlaga i Madrid, sinó que a més comptaven amb diverses organitzacions amb les quals col·laboraven habitualment. Per a això, feien ús d’un dels integrants d’este grup, situat a València i encarregat principalment de proporcionar comunicacions segures.
En el moment de la seua detenció, i després del registre del seu domicili, se li va intervindre més de 20 terminals telefònics que tenien com a objectiu garantir la seguretat en les comunicacions.
Esta persona tenia una segona funció dins del grup desarticulat, ja que es dedicava a rebre i enviar diners, i probablement actuava com a tresorer. Això va quedar acreditat per les vigilàncies i per l’intervingut en el registre del seu domicili, on es van localitzar fins a 15 bitllets d’uns cinc euros amb anotacions de dates associades a unes quantitats, i la funció de les quals era acreditar que el seu posseïdor havia entregat o rebut la quantitat fixada o pactada.
Sorpresos quan es produïa el lliurament i recepció de la droga
En procedir-se a la intervenció del grup, es va constatar que posseïen diverses armes de foc i, fins i tot, una placa emblema d’un cos policial de Montenegro. L’explotació de la investigació es va desenvolupar en trobar-se els màxims responsables de l’organització a Espanya per a gestionar els preparatius per a la recepció final de la substància estupefaent.
Extremant les mesures de seguretat i evitant acudir a les reunions en persona, els principals organitzadors supervisaven totes les operacions. No obstant això, utilitzaven a altres membres de l’organització per a dur a terme les activitats més compromeses.
D’esta manera, van ser sorpresos quan es produïa el lliurament i recepció dels 1.250 quilograms de cocaïna als afores de Tarragona, practicant-se successivament diversos registres domiciliaris a Tarragona, Barcelona, Girona i València, i detenint-se a tots els implicats i investigats.
D’igual manera, es va desarticular el sistema de finançament de l’organització, que era el cultiu i distribució internacional de marihuana i la compravenda de vehicles d’alta gamma.
A través d’ells, es va aconseguir la detenció de 12 membres. Dos d’aquests detinguts eren considerats com a objectius prioritaris per EUROPOL a causa del seu historial delictiu, sent investigats per multitud de països.
Connexions amb altres organitzacions criminals actives a Europa
L’organització investigada posseïa fortes connexions amb altres grups criminals d’Europa, entre ells el Clan KAVAC encarregat entre altres missions de finançar per mitjà del tràfic de marihuana principalment les operacions d’este grup.
Les Autoritats d’Eslovènia (OPERACIÓ POAL) i en cooperació amb Espanya, Alemanya, Països Baixos, Croàcia i Sèrbia han atacat simultàniament a este clan que operava a Europa de l’Est i que es dedicaven a qualsevol fet criminal considerat greu (trafique de drogues de qualsevol mena, blanqueig de capitals, tràfic d’armes, assassinats, etc…)
Fruit d’eixa estreta col·laboració, també s’ha dut a terme en els últims mesos la intervenció de 836 quilos de cocaïna, 2.503 quilos d’haixix, 12,5 quilos d’heroïna i 30 litres d’amfetamina, sense oblidar l’arrest de 46 persones com a part d’aqueixa organització.
L’explotació ha culminat amb la desarticulació d’una de les branques del Balkan Cartell més actives, atacant el seu aparell logístic i financer, escapçant als seus líders i minvant les seues capacitats operatives futures.
Efectes intervinguts
A més de les 61 detencions i els 4.010 quilograms de cocaïna requisats, l’operació policial ha donat com a resultat la intervenció de 2.569 quilograms de marihuana, 173 quilograms d’haixix, 12,5 quilograms d’heroïna, 30 litres d’amfetamina, i més de 6 milions d’euros en efectiu, nou vehicles d’alta gamma, cinc motos, una arma de foc i 300 cartutxos, una arma simulada, una placa emblema identificativa de servei policial de Montenegro, diverses armes blanques, equips d’informàtica i telecomunicacions, detector de cambres, inhibidors de freqüència i multitud de documentació relacionada amb les empreses de l’organització.