Es desborda la bugada de lava del con principal del volcà de la Palma

La colada nord-oest, la que més preocupa i que afecta Los Planos de Aridane, té dos fronts
Es desborda la bugada de lava del con principal del volcà de la Palma | INVOLCAN

No hi ha treva a la Palma. 25 dies després d'iniciar la seua erupció, el volcà de Cumbre Vieja manté el seu vigor destructiu i no cessa d'expulsar lava. Tanta, que a les 14.15 d'este dijous el magma que sorgeix de l'interior de la terra ha superat la capacitat del con principal i l'ha desbordat, segons les imatges difoses en Twitter per l'Institut Vulcanológico de Canàries (Involcan).

“És un fet comú per les fluctuacions del cabal de lava en el con principal. Gens preocupant ara com ara“, han tranquil·litzat fonts de l'Involcan. “El normal”, completen fonts de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), “és que estes acaben reinserint-se en la bugada principal”.


El director tècnic del Pla d'Emergència Volcànica de Canàries, Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha subratllat que dos dels tres braços de la bugada primigènia (que va formar la façana) han perdut força. No obstant això, la preocupació procedeix de l'altra bugada, la que es desplaça direcció oest-nord-oest.


La llengua nord-oest que afecta Los Planos de Aridane té dos fronts. Un és el que ha impactat contra l'edifici del Spar de la Laguna i l'altre va ser el que va travessar el polígon industrial del Callejón de la Gata. Este últim front de lava, a més, ha arrasat el camp de futbol del CD Argual. La lava perd força després d'arrasar noves edificacions.

El principal desallotjament es va produir el passat dia 12. Aqueix dimarts, les autoritats van obligar a marxar-se a unes 800 persones del centre de la Laguna per la proximitat de la lava.

Un dia després, el dimecres a la nit, es va decretar l'evacuació d'un altre barri situat més a l'est, mesura que va afectar unes 100 persones censades, segons les últimes dades. I a penes 12 hores després, en el matí del dijous, es va ordenar el buidatge de més superfície, esta vegada cap a l'oest, just fins a la boga amb el veí municipi de Tazacorte, en el qual viuen unes 300 persones.


No obstant això, com ha puntualitzat el portaveu del comité director del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, molts d'estos veïns ja havien abandonat els seus domicilis en dies anteriors.

En total, en tot just dos dies uns 1.200 veïns han abandonat les seues cases, la qual cosa acosta la xifra total de desplaçats als 7.000. D'estos, a penes 283 han reclamat l'allotjament que ha disposat el Govern de Canàries en un hotel en Fuencaliente (sud de l'illa).

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

"Desarticulades dos organitzacions criminals en les localitats d'Ontinyent i Bétera" "El espantoso vídeo de Maradona en el llit amb el seu amant, menor d'edat"