Més de 100 detinguts en una macrooperació contra el crim organitzat d'origen albanés

Confiscada una tona de marihuana processada i unes 25.000 plantes de marihuana en 51 entrades i registres

Furgó de la Policia Nacional| Policia Nacional

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb els Mossos d'Esquadra i les autoritats d'Alemanya i Albània amb el suport d'EUROPOL, han detingut a 107 persones en una operació contra una xarxa criminal transnacional d'origen albanés.

Ha sigut confiscada una tona de droga i unes 25.000 plantes de marihuana en les 51 entrades i registres dutes a terme a Tarragona, Barcelona, Girona i Castelló

Esta operació s'emmarca en la lluita coordinada de les autoritats policials internacionals contra el crim organitzat d'origen albanés, un fenomen en expansió després de la seua evolució i posicionament en el món del narcotràfic.Després de la seua distribució, el valor de la droga es multiplicava per cinc

 

La investigació es va iniciar al juny del passat any després de tindre coneixement d'una complexa xarxa de facilitadors que, presumptament, estaven donant cobertura a una organització d'origen albanés per a assentar-se a Espanya. 

Esta xarxa estava formada per treballadors del sector de la immobiliària i l'electricitat, entre altres, que, prèvia comissió, ajudaven l'organització a assentar-se al nostre país dotant-los de la logística i la infraestructura necessària per al cultiu de marihuana.

Una vegada realitzat este cultiu massiu, es distribuïa per diferents països d'Europa, entre ells Alemanya, on el valor de la droga es multiplicava per cinc.

Va ser en la capital del país germànic on, a la fi de 2020, es va neutralitzar un dels enviaments.  Esta organització pretenia camuflar 140 quilos de cabdells de marihuana envasats al buit en un carregament de pistatxos a través d'una empresa britànica.

En eixa fase de la investigació es va detindre a tres ciutadans albanesos, confiscant a més d'altres 100 quilos de marihuana, 700 grams de cocaïna i més de 2000 euros en efectiu.

Després d'aqueixa actuació, els agents van començar les perquisicions a Espanya sobre els caps de l'entramat i els seus mètodes de lliurament, tot això coordinat pel Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus.

Gràcies a la cooperació internacional amb Alemanya, Albània i EUROPOL, es va aconseguir identificar als caps de l'organització criminal, concretament un clan familiar albanés amb residència a Alemanya i Espanya.

Després d'això es va aconseguir localitzar a un dels líders de la xarxa qui, al costat d'altres familiars, dirigien una immensa xarxa dedicada al tràfic internacional de marihuana.Dispositiu de 400 agents

 

Fruit d'això, el mes de maig passat es va interrompre un nou enviament amb destinació Alemanya on l'organització comptava amb la participació d'un camioner eslovac que, presumptament, va ocultar entre la seua càrrega legal 100 quilos de cabdells de marihuana envasats al buit.

De manera paral·lela, a Reus es va desmantellar un cultiu de 1.170 plantes on eren detinguts tres ciutadans albanesos membres de la xarxa criminal.

Finalment, un dispositiu conjunt de Policia Nacional i Mossos d´Esquadra amb la presència d'autoritats policials d'Alemanya i Albània, juntament amb analistes d'EUROPOL especialitzats en la criminalitat organitzada albanesa, van dur a terme l'explotació de l'operació. Un ampli desplegament d'uns 400 agents que va permetre dur a terme 42 entrades i registres simultanis a Tarragona, Barcelona, Girona i Castelló. Dies posteriors, els agents van dur a terme altres nou registres més.

El balanç total de la investigació, de més d'un any de duració, ascendeix a 107 persones detingudes i 51 immobles registrats en els quals s'han desmantellat diverses plantacions indoor de marihuana, a més d'interrompre altres en fase de muntatge.

Els agents han intervingut una tona de marihuana processada en cabdells, unes 25.000 plantes de marihuana, prop de 70.000 euros en efectiu, un regirar detonador, una escopeta retallada, un inhibidor de freqüència i tres vehicles, dos d'ells d'alta gamma.

Per al manteniment d'estes plantacions havien realitzat enganxaments il·legals per a defraudar el consum del fluid elèctric, la qual cosa a més suposava un risc per a les propietats confrontants per l'alt risc d'incendi d'estes instal·lacions en mancar de les mesures de seguretat exigides.

S'estima que el consum generat per les plantacions desmantellades ha provocat una defraudació de més d'1.600.000 euros.


Lluita coordinada contra el crim organitzat albanés

 

L'evolució de les organitzacions criminals albaneses en el món del narcotràfic és palpable en ser present en operacions importants desenvolupades a nivell internacional. 

Este salt qualitatiu i quantitatiu ha permés que estes xarxes s'han fet un lloc i competisquen amb altres organitzacions, com la màfia italiana i organitzacions criminals balcàniques, i es deu principalment al poder econòmic que han anat adquirint del negoci de la marihuana, on s'han erigit com una de les hampes imperants a Europa.


L'amenaça de la criminalitat organitzada albanesa és tal que, actualment, existeixen multitud de projectes internacionals amb l'objectiu de millorar la lluita per part de les autoritats policials internacionals contra este fenomen en expansió com, per exemple, l'Analisys Project COPPER d'EUROPOL, exclusiu per a esta matèria.

A més existeixen altres projectes internacionals com el “IPA 2019 Countering Serious Crime in the Western  Balkans”, executats directament a Albània amb la finalitat d'intensificar la lluita contra el crim organitzat en este país, i que fomenta la creació d'equips conjunts d'investigació entre la Policia Albanesa i tercers països.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram


Comentaris

envia el comentari