Nou persones detingudes per estafar més de 350.000 euros a través del mètode CEO en la província de València

Este mètode d'estafa és una nova modalitat delictiva que es duu a terme a través del ciberespai
Greu estafa d'uns 350.000 euros a empreses valencianes | Cedida

Agents de la Policia Nacional han detingut a nou persones i investiga a tres m√©s, cinc h√≤mens i set dones d'entre 20 i 64 anys, com a presumptes autores dels delictes d'estafa, blanqueig de capitals i pertinen√ßa a organitzaci√≥ criminal. La infraestructura creada per esta organitzaci√≥ va conseguir estafar per este m√®tode una quantitat de m√©s de 350.000 euros.

Les investigacions es van iniciar a finals del 2019 en tindre coneixement els agents, a trav√©s de den√ļncies i d'entitats banc√†ries, que una s√®rie de persones s'estaria dedicant a una modalitat d'estafa coneguda com CEO. Els policies en el transcurs de les investigacions van detectar m√©s de 30 comptes bancaris oberts que va permetre detectar una xarxa de persones que usaven comptes pont amb la finalitat d'intentar ocultar l'origen fraudulent dels diners estafats.

Es van identificar a 12 persones situades en diferents punts de la prov√≠ncia de Val√®ncia, les que formaven part d'una organitzaci√≥, de les que nou van ser detingudes en diferents fases. En Espanya s'han vist afectades un total de 23 empreses generant-li un perjudici superior dels 350.000 euros.

Estafa del CEO

√Čs una nova modalitat delictiva que es duu a terme a trav√©s del ciberespai, de la que cada volta hi ha m√©s empreses afectades, suposant abundants p√®rdues econ√≤miques. Es caracteritza en qu√® la v√≠ctima del frau, √©s un empleat amb un poder i acc√©s als recursos econ√≤mics d'una empresa que pr√®viament ha sigut seleccionat i estudiat sobre la base del perfil de la v√≠ctima buscat per l'atacant.

L'estafa b√†sicament consistix en el fet que un empleat d'alt rang, o el comptable d'una empresa, amb capacitat per a fer transfer√®ncia o acc√©s a dades de comptes, rep un correu, presumptament del seu cap, ja siga el seu CEO, president o director de l'empresa.

En este missatge li demana ajuda per a una operaci√≥ financera confidencial i urgent. Si l'empleat no es dona compte que √©s un missatge fraudulent podria respondre al seu suposat cap i caure en l'engany.

Més difícil de detectar si ho veu a través del mòbil

Si a dem√©s l'empleat est√† visualitzant el correu a trav√©s d'un dispositiu m√≤bil, no podr√† corroborar a simple vista que l'adre√ßa del correu origen √©s la correcta, a no ser que fa√ßa clic sobre el nom del remitent. Aix√≤ fa que siga un poc  m√©s dif√≠cil de detectar, i de no donar-se compte de l'engany, podria revelar dades confidencials com el saldo del compte al qual seguiria una petici√≥ perqu√® fa√ßa una transfer√®ncia urgent.

Els defraudadors aprofiten ocasions en les que el cap est√† absent o no est√† accessible per estar en una reuni√≥ o de viatge, per a perpetrar esta classe de suplantacions perqu√® la v√≠ctima no tinga l'oportunitat de verificar la seua autenticitat.

📸 L'actualitat valenciana en im√†tgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que far√†? Seguix-nos en Instagram!

"Dos ferits en bolcar amb el cotxe en Moncofa" "Ferit en cremar-se una casa en Alacant"