Una sanitària valenciana acusada de no atendre a un pacient que va morir defensa que no va rebre l'avís

Els fets es van produir l'1 de maig de 2012 en Quart de Poblet
La Fiscalia li reclama una multa de 10.800 euros | Wikipedia

Una metgessa que treballava en el centre de salut de Quart de Poblet, en la comarca de l'Horta (Val√®ncia), acusada de no atendre un pacient que s'estava ofegant en sa casa i va acabar morint ha defensat que no va rebre l'av√≠s i, per tant, no va poder assistir-lo: ¬ęSi m'hagueren donat l'av√≠s, haguera acudit com √©s la meua obligaci√≥¬Ľ.

La metgessa s'ha assegut este dilluns davant un jurat popular en l'Audi√®ncia de Val√®ncia acusada d'un delicte d'omissi√≥ del deure d'assist√®ncia sanit√†ria, pel que la Fiscalia li reclama una multa de 10.800 euros i inhabilitaci√≥ especial per a ocupaci√≥ i professi√≥ o ofici relacionat directa o indirectament amb l'exercici de la medicina per un per√≠ode de tres anys.

La defensa de l'acusada ha sol¬∑licitat que se suspenguera la vista al no haver-se pogut localitzar a la persona que va fer les cridades al centre de salut alertant de la situaci√≥ del malalt, per√≤ el tribunal l'ha desestimat en al¬∑legar que la busca havia sigut infructuosa i que el procediment porta actiu nou anys.

La víctima tenia 90 anys

Els fets es remunten a l'1 de maig de 2012, quan la cuidadora del pacient va cridar insistentment al centre m√®dic i va sol¬∑licitar assist√®ncia urgent per a l'home, d'uns 90 anys.

Segons mant√© el fiscal, el zelador de gu√†rdia que va agafar el tel√®fon va avisar de la urg√®ncia, de manera reiterada a la facultativa acusada, per√≤ ella no es va despla√ßar a la casa del malalt ni va activar cap servici m√®dic per a que fora at√©s.

Van ser finalment una altra doctora i una infermera els qui van acudir a la casa despr√©s d'una nova crida de la cuidadora, encara que en arribar el pacient havia mort per insufici√®ncia respirat√≤ria en el context d'una malaltia pulmonar obstructiva.

L'acusada, qui porta sent metge 31 anys i des de fa un any se li va traslladar des de Quart a un centre de salut de València, ha negat els fets. Ha afirmat que en 2012 era coordinadora del centre mèdic i el dia 1 de maig estava de guàrdia juntament amb una altra companya, amb la que establia torns de dos hores per a prestar assistència presencial i domiciliària.

Tenia torn de 19 a 21 hores

Ha informat que quan el zelador rep un av√≠s d'urg√®ncia per a despla√ßament a domicili, l'indica en el sistema inform√†tic i despr√©s el comunica al metge corresponent. Este dia, l'acusada havia d'estar disponible per a despla√ßar-se a cases des de les 19 fins a les 21 hores, segons ha dit.

El zelador va rebre la trucada d'urg√®ncia per a atendre la v√≠ctima a les 20.57 hores, segons s'exposa en el sistema, per√≤ l'acusada ha negat que ella fora avisada de res: ¬ęInsistisc que no vaig rebre l'av√≠s perqu√® √©s veritat. Ni una sola volta¬Ľ, ha repetit.

L'√ļnica cosa que recorda d'este dia √©s que la seua companya va cobrir l'av√≠s i que quan va arribar al centre, va indicar que el pacient havia mort. ¬ę√Čs la primera not√≠cia que tinc sobre este pacient mentres jo estic de gu√†rdia¬Ľ, ha asseverat.

D'esta manera, ha negat, a preguntes del fiscal, que fora ella qui rebera els avisos i donara la indicaci√≥ a la cuidadora de la v√≠ctima que es despla√ßara al centre amb el SIP per a expedir-li un volant amb el que anara a recollir al pacient una ambul√†ncia. 

🌞 Vols saber l'oratge que far√†? Seguix-nos en Instagram!

📸 L'actualitat valenciana en im√†tgens! Seguix-nos en Instagram

"Estafa internacional en la venda de ra√Įm ecol√≤gic en Alacant" "Cotxe atrapat a causa del temporal en Benicarl√≥"