Per primera vegada en els seus 39 anys, el llegendari festival Burning Man comptarà amb el disseny i construcció del seu temple principal, el Temple of the Deep, a càrrec de tres arquitectes espanyols formats a la Universitat Politècnica de València (UPV.
Miguel Arraiz, Javier Bono Cremades i Javier Molinero van ser seleccionats entre dotze equips internacionals per a desenrotllar esta peça central que acollirà a prop de 80.000 persones del 24 d’agost a l’1 de setembre de 2025 en Black Rock City, Nevada.
Les característiques del Temple of the Deep
El Temple of the Deep serà una estructura efímera de fusta de 14 metres d’altura i 30 metres de diàmetre, construïda sense cues ni materials contaminants per a complir amb la filosofia leave no trace, que busca minimitzar l’impacte ambiental i evitar residus.
Este temple es concep com un espai de recolliment i memòria, separat de les àrees dedicades a la música i la celebració, proporcionant un lloc íntim per a processar el dol i retre homenatge a sers estimats morts.
El ritual col·lectiu de dol
Els visitants podran depositar fotografies i objectes personals, incloent aquells de mascotes, com a part d’un ritual col·lectiu de dol. Els arquitectes valencians també portaran imatges de víctimes de la riuada provocada per la dana del 29 d’octubre de 2024, en homenatge a estes pèrdues recents.
Inspiració i simbolisme
Inspirat en el concepte japonés de kintsugi, que valora les fractures de la ceràmica reparada com a símbols de bellesa i resiliència, el disseny del temple busca connectar amb el més íntim de cada persona.
La mirada interior
A diferència d’altres temples que miren cap al cel, este temple convida a la introspecció, busca mirar cap a dins, segons va explicar un dels arquitectes, Javier Bono, destacant que per les clivelles es podrà veure l’interior il·luminat durant la nit.
Col·laboració artística local
El projecte compta a més amb la col·laboració de l’artista faller Manolo García, qui aportarà un vòrtex central construït amb la tècnica tradicional valenciana de la vareta, integrant el llenguatge cultural de les Falles en este emblemàtic esdeveniment estatunidenc.
Desenvolupament i finançament
El desenrotllament del disseny es va realitzar entre València i Califòrnia, amb un pressupost total de 800.000 dòlars. Burning Man finança 150.000 dòlars i la resta s’obté a través d’aportacions privades i treball voluntari.
L’origen i tradició de Burning Man
Burning Man va nàixer en 1986 a San Francisco com una trobada d’art i comunitat caracteritzat per una economia basada en la barata i l’absència de publicitat. Este esdeveniment culmina cada any amb la crema de la seua icònica figura The Man i el temple, tradicions que simbolitzen la renovació i el sentit col·lectiu.
Una nova etapa per a Burning Man
Este 2025, el Temple of the Deep representarà una nova etapa en la història del festival en incorporar la visió i talent d’arquitectes espanyols, mostrant una creació que unix sostenibilitat, memòria i art en un dels esdeveniments culturals més emblemàtics del món.