UNICEF diu que la situació a Gaza ‘empitjorarà si no es reactiven les operacions humanitàries en 48 hores’

Guterres alerta que “un atac terrestre massiu contra Rafah provocaria un desastre humanitari èpic”

MADRID, 10 (EUROPA PRESS)

El Fons de Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) ha alertat aquest divendres que la situació a la Franja de Gaza “empitjorarà si no es reactiven les operacions humanitàries en 48 hores” i ha recalcat que s’estan esgotant “els últims subministraments”, després de la suspensió d’operacions a Rafah després de la presa del costat palestí del pas per part de l’Exèrcit d’Israel.

“Encara que sembla impossible, de nou tot empitjorarà si no es reactiven les operacions humanitàries en les pròximes 48 hores”, ha dit el coordinador d’emergències d’UNICEF a Gaza, Hamish Young, qui ha recordat que “durant cinc dies no ha entrat combustible ni pràcticament ajuda humanitària a la Franja de Gaza”.

“Estem esgotant els últims subministraments. Això ja és un gran problema per a la població i per a tots els actors humanitaris, però en qüestió de dies, si no es corregeix, la falta de combustible podria paralitzar les operacions humanitàries”, ha subratllat.

Així, ha recalcat que “sense combustible, les plantes dessalinitzadores d’aigua i els pous d’aigua no poden funcionar, el sistema de clavegueram no pot operar i els nostres camions no poden portar l’ajuda humanitària crítica que salva vides a les persones necessitades”. “Sense combustible, les sales de maternitat de l’Hospital Emiratí no poden funcionar, mentre allí naixen aproximadament 80 bebès al dia”, ha indicat.

“Les dones embarassades es queden sense opcions per a donar a llum als seus nounats en condicions segures. Com hem vist en altres parts de Gaza en els últims set mesos, quan els hospitals es queden sense combustible els equips que salven vides, com els respiradors i les incubadores, deixen de funcionar”, ha ressaltat.

En aquesta línia, ha destacat que “es preveu que demà s’esgoten les reserves d’aliments per a la població del sud i l’última fleca que funciona en la zona és a punt de quedar-se sense combustible”. “En un moment en què la gent es veu obligada a alçar-se i tornar a desplaçar-se, els subministraments vitals que la sostenen i recolzen s’han tallat per complet”, ha lamentat.

“Siguem molt clars: això provocarà la mort de xiquets i xiquetes. Morts que poden evitar-se”, ha sostingut Young, qui ha recordat que hi ha famílies “que no poden abandonar Rafá o que opten per quedar-se”. “Centenars de milers de xiquets i xiquetes estan ferits, malalts, desnutridos o tenen una discapacitat preexistent”, ha explicat.

“Segons els informes, ja han mort més de 14.000 xiquets i xiquetes. Sens dubte, una ofensiva terrestre en Rafá farà que aquesta xifra augmente dràsticament”, ha advertit, al mateix temps que ha relatat que ha vist ferides “atroces” als hospitals a Gaza per l’ofensiva llançada després dels atacs executats el 7 d’octubre pel Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs).

Young ha dit que “és realment difícil descriure l’impacte de l’armament modern en un xiquet de quatre anys”. “El que li fa a un cos jove és incomprensible. He vist de primera mà a molts, molts xiquets que han perdut membres, que han patit cremades horribles. Per descomptat, l’impacte en la salut mental de tots els xiquets de Gaza és terrible”, ha reiterat.

“Els que treballem ací estem fent tot el que podem per a mantenir viva la resposta humanitària. Mantenim l’esperança que les nostres crides a l’alto el foc siguen escoltats i s’actue en conseqüència, però també estem preparats perquè aquest conflicte sense sentit seguisca commocionant fins i tot als més veterans”, ha puntualitzat.

“Necessitem combustible immediatament. L’ajuda ha de fluir. Els ostatges han de ser alliberats. Rafah no ha de ser envaïda i els xiquets i xiquetes han de ser protegits, no assassinats”, ha destacat Young, qui ha abundat que mai en les seues 30 anys d’experiència en emergències humanitàries a gran escala s’havia vist “en una situació tan devastadora, complexa i imprevisible com aquesta”.

GRAVETAT DE L’IMPACTE DEL CONFLICTE SOBRE ELS XIQUETS

En aquest sentit, ha destacat que, a la seua arribada a Gaza al novembre del 2023, es va veure “sorprès” per “la gravetat de l’impacte d’aquest conflicte en els xiquets i xiquetes”. “Increïblement, ha seguit empitjorant des de llavors”, ha dit, abans de confirmar que el dijous va realitzar una visita a la “zona humanitària” declarada per Israel a Al Mauasi, situada en l’oest de Gaza.

“Més de 100.000 persones han fugit de Rafá en els últims cinc dies i el flux de desplaçaments continua. Les carreteres a Al Mauasi estan abarrotades: centenars de camions, autobusos, cotxes i carros tirats per rucs carregats de persones i pertinences”, ha ressenyat, abans d’especificar que ha arribat a veure a una persona “intentant traslladar la seua latrina sobre una carreta tirada per un ruc”

“Això dona una idea del desesperada que està la gent. Els refugis ja s’alineaven en les dunes d’arena d’Al Mauasi i ara és difícil fer un pas entre la massa de tendes i lones”, ha especificat Young, qui ha relatat que les persones amb les quals ha parlat li traslladen que “estan esgotades, aterrorizadas, i que saben que la vida a Al Mauasi serà, de nou i encara que semble impossible, més dura”.

D’aquesta forma, ha incidit que “les famílies manquen d’instal·lacions sanitàries adequades, aigua potable i recer” i ha afegit que “la gent està fent excusats improvisats cavant forats en el sòl al voltant de grups de tendes”. “La defecación a l’aire lliure va en augment”, ha apuntat, la qual cosa incrementa el risc de malalties i infeccions.

“Més enllà d’uns pocs punts de salut mòbils i hospitals de campanya amb capacitat limitada, l’hospital més proper està almenys a quatre quilòmetres de distància, suposant que la carretera per a arribar a ell siga segura. A Gaza, quasi tothom s’ha vist desplaçat més d’una vegada, i alguns moltes vegades, per la qual cosa corren un risc encara major”, ha postil·lat.

GUTERRES ALERTA D’UN DESASTRE HUMANITARI “ÈPIC”

Per la seua banda, el secretari general de Nacions Unides, António Guterres, ha alertat aquest mateix divendres que “un atac terrestre massiu contra Rafah provocaria un desastre humanitari èpic i desactivaria els esforços per a recolzar a la població davant de l’amenaça d’una fam”.

Així, ha assenyalat que “la destinació de palestins, israelians i tota la regió està en el filferro” i ha reiterat la seua crida a Israel i a Hamàs perquè “demostren valentia política i no escatimen esforços per a aconseguir un acord per a detenir el vessament de sang i alliberar als ostatges”.

Guterres ha indicat des de la capital de Kenya, Nairobi, que “la situació a Rafah està a la vora de l’abisme, amb la continuació dels bombardejos (israelians) en tot el sud de Gaza”. “Més d’un milió de palestins, la meitat d’ells xiquets, es troben aglomerats a Rafah cercant refugi”, ha recordat, en referència al fet que la ciutat era l’última que fins ara havia escapat a l’ofensiva militar terrestre d’Israel.

“Estem interactuant de forma activa amb tots els implicats per al reinicie de l’entrada de subministraments vitals, inclòs un combustible que es necessita de forma desesperada, a través dels passos de Rafah i Kerem Shalom”, ha manifestat. Israel ha assegurat que va reobrir el segon pas el dimecres, si bé les operacions no han pogut reprendre’s a causa de les hostilitats.

Així mateix, el secretari general de l’ONU ha indicat que “els socis a nivell de sanitat comuniquen que totes les instal·lacions mèdiques a Rafah quedaran prompte inaccessibles o fora de servei, inclòs l’únic departament de diálisis que encara funciona a Gaza”. “Al voltant de 100.000 palestins s’estan desplaçant cap al nord des de Rafah, si ben els socis humanitaris no compten amb tendes de campanya o tendes amb aliments al sud de Gaza”, ha dit.

ÚLTIMES NOTÍCIES