El conseller d’Emergències i Interior, Juan Carlos Valderrama, ha afirmat que el Consell manté el màxim respecte cap a les decisions de la Fiscalia i oferix la màxima transparència i col·laboració en el marc de la investigació judicial que s’ha obert per la filtració d’una comunicació durant la DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) que va afectar la Comunitat Valenciana el passat 29 d’octubre.
Esta investigació judicial es va iniciar arran d’una denúncia presentada per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) davant la Fiscalia de València, després de la divulgació d’un àudio que reproduïa la crida entre una treballadora de Aemet i una tècnica del 112 de la Generalitat. En esta crida, Aemet informava de la continuïtat de l’avís roig per la DANA i advertia que la situació es complicaria especialment a la vesprada a l’interior nord de València.
Investigació judicial en curs
El fiscal encarregat ha decidit incoar diligències d’investigació sobre este fet, la qual cosa comportarà la possible remissió del cas al jutjat corresponent. Esta decisió seguix els protocols habituals després d’avaluar la denúncia sobre la filtració que podria tindre implicacions legals.
Declaracions de Vicent Mompó
D’altra banda, Vicent Mompó, president de la Diputació de València, present en l’esdeveniment al costat de Valderrama, ha aclarit que durant la DANA el Centre de Coordinació d’Emergències (Cecopi) va centrar la seua atenció fins a les 18 hores en la presa de Forata i el risc de col·lapse associat, descartant que estigueren enfocats en la conca del Pedrís.
Procés judicial i declaració com a testimoni
Quant al procés judicial en curs, Mompó també va assenyalar que, malgrat que la seua declaració com a testimoni davant la jutgessa investigadora ha sigut suspesa dos vegades, confia que prompte podrà declarar i contribuir a la claredat del cas. La seua declaració és considerada vital per a entendre la gestió d’emergències en aquella jornada crítica.
Importància de la gestió transparent
Este cas ressalta la importància de la gestió transparent i eficient en situacions d’emergència meteorològica i la rellevància de mantindre protocols clars en la comunicació institucional per a evitar filtracions que puguen generar controvèrsies legals o polítiques.