El Museu de Ciències Naturals de València, situat als Jardins de Vivers i amb una trajectòria de 136 anys, ha sigut remodelat per a incorporar avanços tecnològics que enriquixen l’experiència del visitant. Esta renovació, presentada per l’alcaldessa María José Catalá, se centra en la integració de tecnologies digitals com la realitat augmentada i noves ferramentes interactives.
El projecte, desenrotllat per Acciona Cultura, inclou una innovadora aplicació mòbil que permet als visitants completar la seua experiència física mitjançant visualitzacions en 360 graus d’espècies i una interacció directa amb les peces exhibides. Julio Abad, responsable de l’empresa, esmenta que l’objectiu principal era portar a la vida a estes espècies, aconseguint un acostament més atractiu i educatiu.
Una de les principals novetats és el canvi de denominació del centre
El Paleontològic – Museu de Col·leccions Naturals, amb un nou logotip que té com a icona visual un megateri. A més, el museu incorpora maquetes, pantalles tàctils i tres itineraris interactius guiats per l’app mòbil que permeten al visitant convertir-se en explorador actiu durant el recorregut.
Entre les instal·lacions permanents destaquen dos exposicions
La història del planeta Terra i La cova de les mans, complementades amb mapes interactius sobre jaciments paleontològics i malacologia. Estes novetats busquen oferir una experiència completa i didàctica, orientada a tota mena de públics, des de famílies i escolars fins a investigadors i persones amb diversitat funcional.
Paral·lelament, es treballa en una segona fase del projecte
Que inclourà una pàgina web renovada, un programa educatiu ampliat, visites virtuals i una proposta integral més inclusiva. La remodelació forma part d’una estratègia municipal per a revitalitzar les joies culturals de València i potenciar el turisme cultural especialitzat.
El museu, que és el tercer més visitat de la ciutat
Amb més de 77.000 visitants en 2024, va ser fundat en el segle XIX a partir de la col·lecció de Rodrigo Botet i destaca per la seua valuosa col·lecció de fòssils del Plistocé sud-americà.
La inversió en esta remodelació ha sigut d’1.195.594 euros
Finançada amb fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Next Generation. La iniciativa busca posicionar al Museu de Ciències Naturals com un referent en divulgació científica i en l’aplicació de tecnologies digitals avançades en espais culturals.
L’alcaldessa María José Catalá va assenyalar que esta renovació és una operació de renovació
Per a un museu clàssic situat en un entorn privilegiat. Així mateix, va lamentar que des de 2007 no s’havia inaugurat cap museu municipal a València, per la qual cosa este projecte representa un pas important per a reactivar l’oferta cultural local i atraure a un públic divers i especialitzat.