Exigirà la dimissió de Rovira en considerar que està incapacitat per a gestionar esta crisi
VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)
Representants de la comunitat educativa, amb mares i pares dels alumnes afectats per la dana i personal dels centres dels municipis inundats, es manifestaran este dissabte a València per a denunciar la “gestió deficient” de la catàstrofe per part de la Conselleria d’Educació i exigir una volta al col·le segura, en considerar que la gran majoria de col·legis no estan en condicions per a reprendre les classes.
“Esperem que siga una convocatòria massiva perquè el malestar de la comunitat educativa és absolutament descomunal”, ha manifestat a les portes de Conselleria el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic i president de la Confederació d’AMPA de la Comunitat Valenciana Gonzalo Anaya i FAMPA-València, Rubén Pacheco.
La manifestació, que arrancarà a les 18 hores des de la plaça de Sant Agustín de València, espera comptar amb una columna de famílies i treballadors arribada des dels municipis afectats per les inundacions del passat 29 d’octubre. La seua principal reivindicació serà la dimissió del conseller, José Antonio Rovira, en considerar que està incapacitat per a afrontar esta crisi.
Amb esta manifestació pretenen denunciar la “falta de criteri” per part d’Educació per a establir la volta al col·le, davant de les “circulars contradictòries i poc encertades” que ha emès en les últimes setmanes “de forma successiva”.
Segons advertixen, els gran majoria de centres no estan en condicions de reobrir perquè “la Conselleria no ha fet res” i “han sigut els familiars, directors, docents i voluntaris” els qui han realitzat la majoria de tasques de neteja.
És més, asseguren que “fins a mitjan setmana passada no va ser personal d’Educació” a estos centres, dels quals “molts encara no tenen ni tan sols un informe del seu estat” i, per tant, “no es pot garantir si poden obrir ja”.
“La practica totalitat de centres –subratllen– no tenen un certificat d’higienització per a assegurar que són salubres per als alumnes, tampoc estan dotats de material mobiliari i dels efectes necessaris i hi ha moltíssim professorat afectat sense que hi haja substitucions”.
“REALITAT PARAL·LELA”
Rebutgen així que siga possible que dilluns que ve reòbriguen els centres que seguixen tancats, en considerar que “la Conselleria viu en una realitat absolutament paral·lela en imposar-ho”. A més, lamenten que les famílies estiguen organitzant-se en plataformes d’afectats per a “prendre decisions sobre este tema” i critiquen que Educació oferix dades sobre els centres “que no quadren”.
Respecte a les últimes reunions amb el departament de Campanar, les entitats expliquen que es van realitzar dos en les dos últimes setmanes –la primera presencial i la segona telemàtica–, en la qual els representants de Conselleria “van exposar a manera de monòleg les seues actuacions” i van mostrar “nul·la escolta efectiva, sense aplicar cap mesura” de les sol·licitades.
“La segona reunió va ser encara més lamentable, amb un secretari autonòmic i un conseller mirant el mòbil mentre la comunitat educativa exposava el seu punt de vista”, denuncien.
De cara a les labors de reconstrucció, exigixen que Educació present un pla concret i “pose els diners que haja de posar”. “No tenim ni idea de quins són els terminis que es plantegen per a les intervencions en estos centres”, lamenten.
Per tot això, els representants de les entitats sostenen que “la gestió de la Conselleria no és que siga deficient, és que és negligent”, i que “s’imposa la dimissió de Rovira: una persona que no està capacitada per a la gestió i que ha de deixar pas a algú preparat per a escometre esta situació de la manera més eficient i ràpida possible”.
Unes altres de les seues reivindicacions són que Educació descarte realitzar la consulta de llengua base que “posa en risc l’ús del valencià”, la reactivació del Pla Edificant, més recursos per a pal·liar la “precarietat” del personal i la cobertura de “desenes de places sense substituir des de principis d’octubre per falta de pressupost”.
En la mateixa línia, l’entitat Famílies pel Valencià advertix que la gestió de la catàstrofe “està provocant una crisi educativa i de la infància sense precedents” i “un abandó de la comunitat educativa”. “Sobren els motius per a tornar a eixir al carrer”, reivindica en un comunicat, a més d’exigir la retirada de la Llei de Llibertat Educativa.