Compromís ha presentat dues iniciatives davant Les Corts que giren entorn del 25 d’Abril, dia dedicat a commemorar la pèrdua de l’autogovern valencià després de la Batalla d’Almansa. La primera d’elles consisteix en una proposició de llei que busca la derogació explícita del Decret de Nova Planta, imposat per Felip V de Borbó l’any 1707. Aquesta proposta es tramitarà a nivell autonòmic abans de ser elevada al Congrés.
La segona iniciativa és una proposició no de llei (PNL) que busca “blindar” la recuperació de les celebracions del 25 d’Abril al parlament valencià. Aquesta proposta neix com a reacció a la decisió de la presidenta de Les Corts, Llanos Massó (Vox), de suspendre la commemoració d’aquest any. Massó ha argumentat la seva suspensió per la “polarització política actual” i “el drama de la dana”.
Així ho van comunicar els diputats Mª Josep Amigó, qui també ocupa el càrrec de vicepresidenta segona de la Mesa de Les Corts, i Jesús Pla, en una roda de premsa celebrada coincidint amb l’entrega de les altes distincions Francesc de Vinatea en un acte institucional tradicional.
En la seva proposició, Compromís va recordar que el Decret de Nova Planta va suprimir tota l’estructura jurídica i la sobirania del poble valencià, provocant la dissolució de les institucions pròpies i l’abolició dels furs històrics.
A més, destaquen que el Tribunal Constitucional, en un dels seus pronunciaments, menciona el “desafortunat” Decret de Nova Planta de 1707 per limitar la capacitat legislativa de l’Estatut d’Autonomia en matèria de dret civil.
“Això implica que aquest decret, malgrat la seva naturalesa anticonstitucional, encara gaudeix d’alguna escletxa de vigència. Per això, avui, en la diada del nostre poble, exigim la derogació exprés d’aquesta imposició absolutista i antidemocràtica que va exterminar els nostres drets”, va declarar Pla.
La proposició de llei, en un únic article, proposa que “mentre pugui conservar algun grau de vigència, es considerarà definitivament derogat el Decret de Nova Planta de 29 de juny de 1707 que afecti a l’actual nacionalitat històrica valenciana, successora institucional de l’històric Regne de València“.
D’altra banda, Compromís ha registrat una PNL que busca “blindar la necessitat de recuperar les activitats de celebració del 25 d’Abril”, davant la seva recent supressió per part del PP i Vox de manera unilateral, en comptes de substituir-les per una mera declaració institucional.
Amigó ha afirmat que aquesta acció demostra el “menyspreu absolut de la dreta i l’extrema dreta” cap a la màxima institució d’autogovern de la nostra història. Segons els diputats, la PNL insta a aprovar públicament la commemoració del 25 d’Abril amb un programa d’actes que sigui obert a la societat civil, visibilitzant així la voluntat del poble valencià d’exercir el seu autogovern.
A més, Compromís ha sol·licitat recuperar el Premi Guillem Agulló per reconèixer persones i iniciatives que lluiten contra la xenofòbia, el racisme i els delictes d’odi, amb la intenció que aquest guardó es lliuri durant aquests actes commemoratius.