En un informe recent, l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans, Volker Turk, ha expressat la seva preocupació pel que considera una gestió inadequada de les deportacions massives realitzades pels Estats Units des de la tornada de Donald Trump a la Casa Blanca, que en total han arribat als 142.000 casos. Turk considera que hi ha indicis de violacions dels drets fonamentals, tant en la legislació nord-americana com en les normatives del Dret Internacional.
Entre els drets humans que podrien estar sent vulnerats, Turk menciona el dret a les garanties processals, a la protecció contra la detenció arbitrària, a la igualtat davant de la llei, així com el dret a la protecció contra la tortura i danys irreparables en el cas d’expulsions a tercers països.
L’ONU ha focalitzat la seva atenció en la situació de, almenys, 245 veneçolans i aproximadament 30 salvadorencs que han estat expulsats al Salvador, on es troben reclosos en instal·lacions com el Centre de Confinament del Terrorisme (CECOT), on les condicions són reportades com particularment dures. Segons l’oficina de Turk, més de cent veneçolans estan detinguts en aquesta presó, la qual representa un símbol de les polítiques de seguretat més estrictes impulsades pel Govern de Nayib Bukele a El Salvador.
A més, l’organització ha destacat que molts dels detinguts no han rebut suficient informació sobre el seu futur ni han pogut contactar amb un advocat o presentar recursos davant dels tribunals nord-americans. Fins ara, cap autoritat dels EUA o d’El Salvador ha publicat llistes oficials dels detinguts.
Les converses que Nacions Unides ha mantingut amb familiars dels afectats revelen una sensació de desesperança i impotència. Familiars han manifestat el seu dolor en veure com els seus éssers estimats són tractats com a delinqüents violents, incloent l’etiquetatge com a terroristes, sense que existeixi cap judici que avale aquestes acusacions.
Turk ha denunciat que la forma en què s’han realitzat algunes de les detencions i deportacions, incloent episodis d’encadenament, a més de la retòrica degradant contra els migrants, és extremadament preocupant. En resposta, l’Alt Comissionat ha instat l’Administració Trump a prendre les mesures oportunes per garantir els drets i llibertats d’aquestes persones.
A més, Turk ha destacat el paper essencial del poder judicial i de la societat civil dels EUA per assegurar la protecció dels drets humans. No obstant això, aquesta crida contrasta amb les crítiques realitzades pel president nord-americà als jutges, en resposta a diversos dictàmens que han considerat il·legal la utilització de la Llei d’Enemics Estrangers del segle XVIII per a la deportació dels migrants.