Entre gener i maig de 2025, un total de 297 treballadors van morir a causa d’accidents laborals a Espanya, la qual cosa representa una disminució de set morts (-2,3%) respecte al mateix període de l’any anterior. D’estes, 35 ocurrències mortals es van registrar en la Comunitat Valenciana.
Este lleuger descens en la sinistralitat laboral es produïx mentres continua la taula de diàleg social convocada pel Ministeri de Treball per a reformar la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, vigent des de 1995, l’actualització del qual es considera urgent per sindicats i agents socials.
La taula de diàleg, integrada per patronal i sindicats, porta més d’un any i mig en reunions i encara no ha conclòs el seu treball, malgrat la pressió d’UGT i CCOO per a abordar uns nivells de sinistralitat considerats inacceptables i els màxims històrics registrats.
Reformes en discussió
Entre les reformes plantejades en l’esborrany en discussió, destaquen la incorporació de la prevenció davant emergències climàtiques i noves realitats digitals, així com la inclusió explícita de la violència i l’assetjament laboral, riscos psicosocials i la perspectiva de gènere.
L’actualització també contempla la revisió del catàleg de malalties professionals per a adaptar-lo als riscos actuals en els llocs de treball. Els sindicats exigixen al Govern que reforce la figura del delegat de prevenció, especialment en les petites i mitjanes empreses, on l’avaluació de riscos i la comunicació de mesures preventives arriben amb dificultat.
A més, sol·liciten majors exigències per als servicis de prevenció aliens, clau per a garantir la prevenció en totes les empreses. Dades recents mostren que en 2024 un terç dels accidents mortals van ocórrer en situacions en què no s’havia realitzat l’avaluació de riscos obligatòria.
Des d’UGT han assenyalat que les xifres elevades reflectixen que la seguretat i salut laboral continuen sent una assignatura pendent i que el compliment normatiu actual és més formal que efectiu, la qual cosa dificulta la verdadera prevenció.
Augmenten els accidents in itinere
De les 297 morts registrades, 245 van ocórrer en el lloc de treball, 12 menys que en 2024, i 52 en accidents in itinere, és a dir, en el trajecte cap a o des del treball, xifra que va augmentar en cinc casos.
Quant al règim laboral, 278 morts eren treballadors assalariats i 19 autònoms. Les causes de mort més freqüents van ser infarts, vessaments cerebrals i altres causes naturals (107 casos), seguides per colps per caigudes (41), accidents de trànsit (33) i atrapaments, aixafaments o amputacions (28).
Sector servicis i construcció amb major incidència
El sector servicis va registrar més defuncions, amb 112 casos, seguit per la construcció amb 70, la indústria amb 44 i l’agricultura amb 19.
Quant al gènere, es van documentar 231 morts masculines i 14 femenines en jornada laboral.
Accidents laborals amb baixa disminuïxen lleugerament
En el primer trimestre de 2025 es van notificar 243.664 accidents laborals amb baixa, 10.871 menys que un any abans. La indústria manufacturera va ser el sector amb més incidents, amb 38.400 accidents. D’altra banda, els accidents sense baixa van sumar 214.921 en este període, disminuint en 11.751 casos respecte al primer trimestre de 2024.
Malgrat esta lleugera millora en les xifres, el sector laboral demanda amb urgència reformes efectives per a reduir els sinistres i millorar les condicions de seguretat i salut del treballador en tota Espanya.