22.1 C
València
Divendres, 9 maig, 2025

A l’Oceà Índic és on han impactat les restes del coet xinés

 

- Advertisement -Telegram València Diari

Les restes del coet més gran de la Xina que ens tenia molt desconcertats per saber en quina part del món caurien, finalment van aterrar en l’Oceà Índic este diumenge, amb la major part dels seus components destruïts en reingressar a l’atmosfera terrestre, segons han confirmat els mitjans estatals xinesos.

Les coordenades donades pels mitjans estatals, citant a l’Oficina d’Enginyeria Espacial Tripulada de la Xina, situen el punt d’impacte en l’oceà, a l’oest de l’arxipèlag de Maldives.

Parts del coet Llarga Marxa 5B van tornar a entrar en l’atmosfera a les 10.24 am hora de Pequín i van aterrar en un lloc amb les coordenades a 72,47 graus de longitud este i 2,65 graus de latitud nord.

Amb la major part de la superfície de la Terra coberta per aigua, les probabilitats que l’àrea poblada en terra fos colpejada eren baixes però creaven mal estar, i la probabilitat de lesions fins i tot menor, segons els experts. Però la incertesa sobre la descomposició orbital del coet i la incapacitat de la Xina d’emetre garanties més fortes en el període previ al reingrés van alimentar l’ansietat.

El coet va ser llançat el passat 29 d’abril, i s’esperava la reentrada del mòdul CZ-5B en algun moment entre el dissabte 8 i el diumenge 9 de maig. En concret, es tracta d’un cos cilíndric de 31 metres de longitud i 5 metres de diàmetre, amb una massa del voltant de 20 tones.

 

Coet sense control

 

 

Per part seua, la Xina també va asseverar el mateix divendres que era “altament improbable” que les restes del coet causaren danys en el seu retorn a la Terra i que el més plausible era que es desintegraren durant la seua reentrada a l’atmosfera.

Alguns mitjans locals xinesos van ser fins i tot més enllà i van acusar la premsa estrangera de sensacionalisme, i portals com Sina o Guanwang van qualificar les informacions publicades referent a “exageracions que només busquen desacreditar al país asiàtic”. Realment era exagerada la premsa estrangera o podia haver causat molts d’anys?

El coet va ser utilitzat la setmana passada per la Xina per a llançar a l’espai un dels mòduls de la seua futura estació espacial i va ser considerat pels experts com un dels majors trossos d’enderrocs que reentrarien en l’atmosfera, i d’aquí la seua vigilància continuada.

En este sentit, experts estatunidencs van criticar que el programa especial xinés permetés el reingrés incontrolat d’un coet tan gran, i tampoc ha estat la primera vegada que una nau xinesa queda en el punt de mira de serveis de vigilància de tot el món.

Per exemple, l’abril de 2018 el laboratori orbital Tiangong 1, que estava en desús des de 2016 i que vagava sense control per l’espai, va reentrar en l’atmosfera terrestre sobre l’oceà Pacífic sud.

En aquella ocasió, com en esta, es va informar en temps real de la reentrada als serveis de protecció civil de tota Europa.

Últimes notícies

Catalá defensa la participació d’alcaldes afectats per la danya en el procés judicial

L'alcaldessa de València, María José Català, considera essencial que els alcaldes dels municipis afectats per la danya participin en el procés judicial per aportar el seu testimoni. Denuncia enfrontaments polítics i reivindica la transparència en la gestió de l'emergència.

L’arquebisbe de València celebrarà una missa per a honrar el nou Papa, Lleó XIV

El dimarts 20 de maig, l'arquebisbe de València celebrarà una missa especial en la Catedral, dedicada al nou Papa Lleó XIV, per expressar gratitud i devoció de la comunitat diocesana.

Vox amenaça amb deixar el govern d’Almassora si el PP no expulsa els trànsfugues

Llanos Masó, presidenta de Vox a Castelló, ha advertit que la seva formació podria abandonar el govern d'Almassora si el PP no expulsa els regidors que han demanat passar a no adscrits. La situació política es complica i la governabilitat del municipi està en perill.

Educació i sindicats negocien millores en les dates d’oposicions a mestre del 2026

La Conselleria d'Educació estudia canvis en les dates d'oposicions a mestre del 2026 per evitar coincidències amb el final de curs, després d'una negociació amb els sindicats que ha presentat diverses alternatives temporals.

Ajuts de 33 milions d’euros per a pimes a la Comunitat Valenciana: fons europeus per a les afectades per la dana

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, anuncia un paquet d'ajudes amb fons europeus de 33 milions d'euros per a pimes, amb una línia específica per a les empreses afectades per la dana. Destaquen les inversions de dues empreses alimentàries a Xixona.

Bernabé demana al PP i a Vox que seguixen l’exemple del nou Papa i rebutgen ajudes limitades per nacionalitat

La delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha instat als partits PP i Vox a refusar mesures que limiten les ajudes a la ciutadania segons la seva nacionalitat, instigant-los a seguir l'exemple del nou Papa.

Tràgic accident al túnel de l’AP-7: un camioner perd la vida en un incendi

Un camioner ha mort a causa d'un accident en el túnel de l'AP-7 al Pilar de la Horadada, després de bolcar el seu vehicle que transportava materials inflamables, provocant un incendi.

L’alcaldessa de Xixona denuncia una vulneració del protocol per la visita del president Mazón

Isabel López, alcaldessa de Xixona, expressa la seua indignació pel fet que el president Carlos Mazón no ha notificat la seua visita, la qual considera una vulneració del protocol institucional i una desconsideració cap al municipi.