La Mascletà Vertical de Ricardo Caballer, «la més sostenible feta en la ciutat de València», ha plenat d’«intensitat, soroll i pólvora» la Marina durant la nit del dissabte, si bé a causa del vent l’espectacle vertical ha hagut de suspendre’s.
Este esdeveniment ha conseguit reunir, per quart any consecutiu, a més de 120.000 persones, segons ha detallat Amstel, empresa organitzadora, en un comunicat. La cervesera, en col·laboració amb l’Ajuntament de València i el pirotècnic Ricardo Caballer, ha oferit un espectacle en el que s’han disparat més de 1.800 quilos de material pirotècnic.
Durant deu minuts, la Marina de València ha vibrat amb un «combinat dels millors elements» de mascletà i castell de focs artificials, ha explicat Amstel, que destaca que d’esta forma s’ha contestat «a les demandes del públic valencià i faller, que vol intensitat, soroll, pólvora, però també valora la bellesa del dispar, els colors, les llums i dibuixos que es formen en el cel».
Per motius de seguretat, a causa de la climatologia, s’ha suspés el dispar de l’espectacle vertical. A pesar d’això, la mascletà ha sigut cent metres més ampla que l’any passat, en passar de 180 a uns 330 metres en paral·lel a la dàrsena, cosa que ha permés que haja pogut ser vista des de més angles.
???Contra viento y marea… La mascletà en @lamarinadevlc de nou no ha defraudat. Ací els últims segons de la primera #mascletà sostenible de la història???#Falles20 ??? pic.twitter.com/T8Hy9wi3Hw
— Joan Ribó (@joanribo) February 29, 2020
Reduïx en un 70% els residus
Un dels aspectes més destacats de l’espectacle pirotècnic és que, en esta ocasió, s’ha conseguit reduir en un 70 per cent els residus de la mascletà, utilitzant el mateix material pirotècnic com a suport, és a dir, tres quarts de la mascletà han desaparegut totalment «sense deixar ni rastre en la ciutat», segons l’organització.
El 30 per cent del material restant utilitzat, i que no és possible que desaparega sense deixar residu, és el paper i cartó biodegradable utilitzat en els trons, que desapareix en contacte amb l’aigua o la terra sense causar danys en l’entorn.
A demés, cal destacar que en este espectacle pirotècnic «no s’ha utilitzat cap classe de plàstic ni químic considerat, en l’actualitat, com a producte químic nociu per al medi ambient», ha afegit.