L’anunci de l’Exèrcit sobre la segona onada de Covid-19: Què faran els militars

El 15 de març, davant de la gravetat de la situació epidemiològica en Espanya, l’Exèrcit va rebre l’ordre de desplegar-se per a lluitar contra el coronavirus en l’anomenada Operació Balmis. Ara s’ha posat en marxa l’Operació Balmis II.

 

Actuant en menys de sis hores

Passe el que passe, compten amb una sèrie de plans per a una situació o l’altra i ja han determinat que, si torna l’estat d’alarma o es reactiva Balmis, els primers uniformats estarien actuant en sis hores. S’han preparat un seguit de plans per a actuar en la nova normalitat o en una eventual segona onada.

 

L’Operació Balmis va concloure el 21 de juny amb la retirada de l’estat d’alarma. En eixe moment es va desmantellar l’estructura operativa que centralitzava els centenars de peticions d’ajuda a través del Comandament d’Operacions. El ministeri de Defensa ha dissenyat una xarxa més simple per a gestionar els suports puntuals que poden prestar els militars en la nova normalitat.

 

Forma part del Pla de Resposta Primerenca en un escenari de control de la pandèmia pel Covid-19, amb el que no només coordinarà estos suports excepcionals sinó que també marca la línia a seguir per a fer front a una segona onada.

 

Nova estructura

Per a donar resposta a estes peticions, Defensa ha creat una estructura baix la direcció d’un oficial general de la Secretaria General de Política de Defensa. Les peticions ja no arribaran al Comandament d’Operacions per a que les repartisca a les unitats competents, sinó que les rebrà este nucli amb una cèl·lula de gestió i anàlisi i un centre de situació.

 

En este centre arribaran les sol·licituds de les delegacions de govern, les que s’avaluaran i, si s’autoritzen, es donarà trasllat a l’Exèrcit o l’Armada. Una de les claus per a l’èxit és que el personal militar no es contagie, i a demés d’unes mesures d’higiene i protecció més exigents, es crearà un sistema de detecció precoç amb rastrejadors militars.

 

El pla inclou la protecció dels uniformats i la disponibilitat dels mitjans i capacitats que poden aportar les Forces Armades. Fa èmfasi en preparar les capacitats militars davant d’un increment de la transmissió que puga derivar en una segona onada.

 

En este punt considera clau dotar la Xarxa Sanitària de Defensa d’una major capacitat, en referència sobretot als hospitals militars de Madrid i Saragossa, els que comptaran amb llits i personal suficients, a demés d’amb reserves d’equip de protecció. També és important el Centre Militar de Farmàcia de la Defensa, amb medicaments i desinfectants.

 

Operació Balmis II

Si hi ha una segona onada, les Forces Armades s’activaran l’Operació Balmis II, cosa que acabaria amb l’estructura centralitzada de la secretària general, i tornar al principi: un comandament únic per a centralitzar les peticions d’ajuda des del Comandament d’Operacions. Els exèrcits preparen les seues unitats amb ordres de planejament per a estar a punt per al desplegament.

 

L’Estat Major dirigirà Balmis II delegant al Comandament d’Operacions la coordinació i la gestió. El Cap de l’Estat Major, Miguel Ángel Villarroya, acaba de promulgar el pla de contingència per a enfrontar-se a la segona onada, que bàsicament té el mateix esquema que l’Operació Balmis, ja que expliquen que la situació serà molt pareguda.

 

Tota l’estructura de l’operació estaria preparada en 48 hores, encara que la primera reacció podria produir-se en sis hores. En març, la Unitat Militar d’Emergències (UME) va ser la punta de llança de Balmis, i en poques hores va posar al carrer a 900 militars. En esta ocasió, el desplegament inicial podria incorporar a l’Exèrcit de Terra.

 

L’Exèrcit de Terra compta amb equipament nuclear, químic i biològic. La seua actuació serà clau per a alçar hospitals o campaments temporals i per al transport de material i aliments, si cal. L’Exèrcit de l’Aire serà clau en faenes de transport, ja que té disponibles totes les seues naus i sobretot els huit A400M que en la primera onada van volar a la Xina per a fer provsió de material. També oferix capacitats mèdiques.

 

Pel que fa a l’Armada, seguixen posant a disposició alguns dels seus barcos per si foren necessaris per a augmentar la capacitat hospitalària. Pel que fa al personal, mantenen com a primera força d’actuació a les unitats d’Infanteria de Marina.

ÚLTIMES NOTÍCIES