Carlos San Juan, impulsor de ‘Soc Major No Idiota’: “Hui és un gran dia”

Carlos San Juan

Carlos San Juan, impulsor de ‘Soc Major No Idiota’: “Hui és un gran dia” | Maria de la Cruz/Carmen Blanco Grigelmo

 

Aquest dilluns 21 de febrer, el Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha presentat l’actualització del protocol de bones pràctiques subscrit el juliol de 2021 on s’inclouen mesures contra l’exclusió financera dels majors que venia sol·licitant Carlos San Juan, l’impulsor de la campanya ‘Soc Major No Idiota’. Aquest valencià de 78 anys ha aconseguit en poques setmanes el suport de més de 647.000 signatures en la seua petició en change.org.

Estic emocionat i amb la seguretat absoluta que les persones majors no quedaran exclosos de la digitalització. Hui és un gran dia, i podran romandre en una bambolla de benestar analògic que és on els correspon estar” – ha assegurat Sant Joan a Change.org després de la reunió mantinguda en el Ministeri d’Economia.

El pla inclou un compromís de les entitats bancàries per a mantindre l’atenció personalitzada en les oficines entre les 9 del matí i les 2 de la vesprada amb preferència per a persones majors en cas d’aglomeracions. També impulsarà formacions a les plantilles dels bancs, mesures de foment de l’educació financera i digital i mesures de foment de la digitalització entre altres qüestions.

 

Agraïment de Carlos San Juan

 

“No vegen en mi a una persona, Carlos San Juan, sinó que vegen a milers de persones que van ser les que em van motivar a mi, que no han pogut ni tan sols informar-se de tot aquest moviment i tot aquest canvi que hui començarà però que l’agrairan. Vull donar les gràcies a les moltíssimes signatures que hem aconseguit amb aquesta campanya. També a la vicepresidenta del Govern i ministra Nadia Calviño, al Sec. Gral. del Tresor i al Governador del Banc d’Espanya, i també a les entitats bancàries. Tots ells no sols han sentit aquest clam popular que hi ha hagut, sinó que han escoltat i respost i ho han fet en un termini assenyat: han fet unes propostes encaminades a ajudar a digitalitzar i han posat l’ordre que humilment els vaig suggerir d’establir un ordre d’urgència per a les persones majors”.

Carlos San Juan es reunia aquest matí amb la vicepresidenta primera Nadia Calviño, amb el Secretari d’Estat d’Economia i Suport a l’Empresa Gonzalo García Andrés, amb el secretari General del Tresor Carlos Cuerpo, amb la presidenta de l’Associació d’Usuaris Financers (Asufin) Patricia Suárez i amb el President de la Plataforma de Majors i Pensionistes Ángel Rodríguez.

Després de la signatura de l’actualització del protocol de bones pràctiques, el Governador del Banc d’Espanya Pablo Hernández de Cos, ha agraït que “tant el Ministeri d’Assumptes Econòmics com les diferents Associacions haver plantejat una resposta ràpida i concreta”, i també ha agraït “als ciutadans que els han permés ser més conscients de la problemàtica de l’exclusió financera”.

Per la seua part la vicepresidenta Nadia Calviño ha recordat que “estem en un moment d’intens canvi, immersos en una transformació digital i econòmica que s’ha accelerat a causa de la pandèmia i que ha tingut un impacte molt important per a l’economia, les relacions socials, la política i també per a la forma en la qual ens relacionem.

Per això és absolutament fonamental que les persones majors puguen desenvolupar les seues vides amb plenitud i són necessàries actuacions per part del sector privat i també del sector públic perquè puguen tindre accés a mitjans de pagament en l’àmbit rural i molt especialment en el relacionat amb l’acompanyament dels nostres majors”. 

Calviño ha volgut agrair a les associacions de majors hui presents, i “també a Carlos, que s’ha convertit en un emblema”, i que “juntament amb les associacions que porten temps treballant amb una iniciativa i un empenyiment fonamentals per a poder reaccionar d’una forma ràpida i eficaç en favor d’aqueix progrés que ens permet mirar al futur amb esperança i sense deixar a ningú arrere”.

 

Sobre la campanya i primeres mesures ja posades en marxa

 

El passat 8 de febrer, Carlos San Juan va registrar més de 600.000 signatures en el Ministeri d’Economia, on va mantindre una reunió amb Carlos Cuerpo, Secretari General del Tresor. Després de la reunió, la vicepresidenta del Govern i Ministra d’Economia, Nadia Calviño, va prometre a Carlos Sant Joan que anunciaria novetats abans de finalitzar el mes de febrer.

L’impulsor de la campanya change.org/soymayornoidiota va mantindre una reunió també amb representants de CECA, AEB i UNACC, on Carlos va insistir en la necessitat de prioritzar les mesures més urgents com l’ampliació d’horaris d’atenció personal als clients. Li van agrair haver detallat les solucions que ell considerava més urgents i es van comprometre a tindre-les en compte en l’elaboració del futur protocol que hui s’ha presentat.

Sant Joan va registrar les seues signatures també en el Banc d’Espanya i va fer una marxa caminant entre diverses sucursals com a lliurament simbòlic de signatures a les entitats bancàries.

L’endemà, el dimecres 9 de febrer, el Banc Santander va anunciar una ampliació en el seu horari d’atenció presencial al públic que està en funcionament des del passat 14 de febrer. En les últimes setmanes altres bancs com a BBVA, Abanca i Sabadell han ampliat també les seues hores d’atenció presencial i han implementat mesures com un telèfon gratuït per a majors de 70 anys amb atenció fins a les 19.00 de la vesprada (Banc Sabadell).

“Els bancs i el Ministeri han reaccionat a la nostra petició i em sent molt agraït, a ells per rectificar i prendre mesures i als qui van signar en change.org/soymayornoidiota, per haver-nos donat veu”.

 

Què demanava Carlos San Juan?

 

Tinc quasi 80 anys i m’entristeix molt veure que els bancs s’han oblidat de les persones majors com jo”, es lamenta Carlos San Juan en la petició que ha iniciat en Change.org/soymayornoidiota. “Ara quasi tot és per Internet… i no tots ens entenem amb les màquines. No ens mereixem aquesta exclusió.”

En el text de la seua iniciativa explicava que “no paren de tancar oficines, alguns caixers són complicats d’usar, uns altres s’avarien i ningú resol els teus dubtes, hi ha gestions que només es poden fer en línia… I en els pocs llocs on queda atenció presencial, els horaris són molt limitats, cal demanar cita prèvia per telèfon, però flames i ningú ho agafa… I t’acaben redirigint a una aplicació que, de nou, no sabem manejar. O manant-te a una sucursal llunyana a la qual potser no tens com arribar.”

Segons l’impulsor de la campanya “això no és ni just ni humà. Abans entraves en la caixa i feies un pagament o qualsevol altra gestió. Però cada vegada més, per a tràmits senzills, t’exigeixen usar tecnologies complexes que molts no sabem utilitzar.”

En la seua recollida de signatures, Carlos San Juan recorda que “moltes persones majors estan soles i no tenen ningú que els ajude, i moltes altres, com jo, volem poder continuar sent el més independents possibles també a la nostra edat” i insisteix en la necessitat que “els bancs atenguen les persones majors sense traves tecnològiques i amb més paciència i humanitat. I que mantinguen oficines obertes on puga atendre’t una persona… que no tot siga per Internet.”

ÚLTIMES NOTÍCIES