Científics espanyols creen un fàrmac eficaç contra el càncer de pulmó

Una investigadora en un laboratori

Este fàrmac pot allargar i millorar la vida dels malalts de càncer de pulmó | Pxhere

 

Un assaig clínic internacional en el que ha participat l’Institut Oncològic Doctor Rosell (IOR) de l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona ha demostrat l’eficàcia d’un nou fàrmac oral dirigit contra la mutació d’un gen que causa càncer de pulmó.

 

L’assaig, que es troba en fase 2 i que ha sigut publicat en la revista ‘The New England Journal of Medicine’, ha tractat amb tepotinib a 152 pacients amb ‘càncer de pulmó de cèl·lula no xicoteta avançat’ amb alteracions en el gen MET detectades a través de biòpsia líquida o de biòpsia de teixit.

 

Segons ha explicat el cap clínic de l’IOR en l’Hospital Universitari Dexeus i coautor de l’estudi, Santiago Viteri, entre el 3 i el 4% dels pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula no xicoteta (CPNM) presenten una sèrie de mutacions en el oncogen MET, activant la seua funció com a promotor tumoral en esta classe de càncer.

 

Estes mutacions produïxen alteracions que impulsen el creixement del tumor a través d’una major proliferació cel·lular, invasió i metàstasi. L’objectiu de l’assaig era avaluar l’eficàcia i seguretat del fàrmac oral tepotinib, un inhibidor de MET altament selectiu, en esta població de pacients.

 

Objectiu conseguit: Allargar i millorar la vida dels pacients

«Esta mutació es troba entre el 3-4% dels tumors de pulmó i es presenta majoritàriament en pacients majors de 70 anys, independentment de la seua exposició al tabac. Els resultats de les teràpies disponibles com a immunoteràpia o quimioteràpia per a tractar este càncer de pulmó de cèl·lula no xicoteta solen ser pobres, pel que, si som capaces d’inhibir selectivament l’activitat d’esta mutació, allarguem la vida d’estos pacients i millorem la seua qualitat de vida», segons Viteri.

 

Els resultats de l’assaig indiquen que entre el 46 i el 50% dels 152 pacients tractats van presentar activitat antitumoral duradora, fet que va ser confirmat després a través de seqüenciació d’última generació en mostres obtingudes per biòpsia líquida. L’inici de la resposta va ser principalment en les 6 setmanes posteriors a començar la teràpia, amb una mitjana de duració de resposta de més d’11 mesos.

 

«A demés, els resultats van ser similars en els dos grups de pacients: aquells en els que la mutació es detectava en biòpsia de teixit i en els que es detectava en biòpsia líquida, per a la que únicament necessitem una mostra de sang, i que podria ser l’opció menys invasiva per a identificar als pacients candidats a este tractament», ha destacat Viteri.

ÚLTIMES NOTÍCIES