Compromís demana que s’obligue per llei als comerços a atendre en valencià

Compartir:

Segons Compromís, davant l’existència de molts casos en la Comunitat Valenciana de vulneració dels drets lingüístics, ​ha presentat una proposta per a modificar l’Estatut de les persones consumidores a la Comunitat Valenciana i que s’obligue per llei als comerciants a atendre en valencià als seus clients, per a acabar així amb el que consideren «discriminació que només es produeix en un sentit», segons la seua portaveu adjunta en les Corts Valencianes, Mònica Álvaro.

Promoció de l’ús del valencià

«A més, i per descomptat, es fa necessària la continuació de la política de promoció de l’ús del valencià entre el sector del comerç i el consum», ha conclòs la diputada autonòmica.

L’objectiu

Segons Compromís el seu objectiu no és un altre que, “enfortir els mecanismes per a garantir els drets lingüístics dels valencians, els drets de totes i tots a no ser objecte de cap situació de vulneració, de discriminació pel fet de parlar la nostra llengua davant els atacs, la intolerància i els últims casos de discriminació” que s’han donat a Espanya.

Així doncs

La formació que lidera Mónica Oltra aspira al fet que s’inicien les reformes legals necessàries i «fer efectiu» el dret de poder-se relacionar en valencià o en castellà en l’àmbit del comerç i consum.

Una llei que es reconeix

Àlvaro ha subratllat que es tracta d’un dret que es recull en l’article 8.1. del text refós de la Llei de l’Estatut de les persones consumidores i usuàries de la Comunitat Valenciana, aprovat via decret legislatiu en 2019.

Segons Mónica Oltra

L’aplicació de la norma es troba actualment «amb unes limitacions a l’hora de fer efectius els drets lingüístics en l’àmbit del comerç i consum, quant a la capacitat de l’administració d’aplicar-la i allò que comporta».

Conseqüència de diferents situacions

Tot és conseqüència de diferents situacions que han anat passant en la Comunitat Valenciana com per exemple el cas d’un restaurant de Gandia en negar-se a servir a una persona per parlar valencià. Segons Mónica Oltra, d’una redacció «massa genèrica» i que «no especifica quins supòsits concrets serien considerats com a vulneració dels drets lingüístics d’expressar-se en valencià o en castellà», segons recull la coalició en un comunicat.

Sessió plenària

En esta línia, la diputada de Compromís va preguntar en l’última sessió del Ple del parlament valencià sobre el posicionament de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball respecte a una reforma de l’Estatut de les persones consumidores i usuàries per a «incrementar les garanties» referents als drets lingüístics i també va anunciar la presentació d’esta iniciativa.

EL MÉS LLEGIT

Mor Paco Rabanne: el dissenyador que va vestir les estreles de metall

Va nàixer en 1934 al País Basc i tenia cinc anys quan van afusellar al seu pare i va fugir amb la seua mare a França

El Consell declara 2023 com a Any Nino Bravo

Es crea la comissió que aprovarà el programa general dels actes commemoratius pel cinquantenari de la mort del cantant valencià d'Aielo de Malferit

El Palauet de Monforte acollirà les cerimònies de benvinguda als nounats de València

La celebració d'estes cerimònies civils no implicarà el pagament de cap taxa, atés que no constituïxen actes administratius

L’atur puja al gener a la Comunitat Valenciana a 6.776 persones

L'augment, així i tot, és per davall de la mitjana estatal, que és del 2,49%
CatalanSpanish