Ho confirma el Govern: Només el 5% de la població espanyola té anticossos contra el coronavirus

 

El 5% de la població espanyola hauria passat el coronavirus. Una xifra que en el territori valencià és, exactament, de la mitat, amb un 2,5%. Esta és la dada més rellevant de les conclusions de la primera onada de l’estudi de seroprevalença que el Govern ha fet sobre la pandèmia, en el que han participat 36.000 famílies espanyoles, amb un total de 60.000 persones. Esta xifra queda lluny del 60%-70% que un informe del Ministeri de Sanitat creu necessari per a conseguir la immunitat grupal.

 

 

Les zones amb major prevalença del coronavirus són cinc voltes superiors a les zones a on hi ha hagut una menor presència de la COVID-19, ha explicat la directora del Centre Nacional d’Epidemiologia i directora científica de l’estudi, Marina Pollán, que ha presentat els resultats en una roda de premsa al costat del ministre de Sanitat, Salvador Illa; el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque; el secretari general de Sanitat, Faustino Blanco; i la directora de l’Institut de Salut Carles III i directora executiva de l’estudi, Raquel Yotti.

 

L’estudi confirma les hipòtesis amb què treballava el Govern

«Este estudi ens aporta una radiografia de l’epidèmia del nostre país i la conclusió que hem tret és que ve a confirmar les hipòtesis sobre les que hem treballat i en les que es fonamenta el pla de desescalada», ha dit Illa, qui ha destacat la col·laboració de les comunitats autònomes en el treball.

 

L’estudi va començar el passat 27 d’abril en la major part de les comunitats autònomes i ha sigut elaborat pel Ministeri de Sanitat, en col·laboració amb l’Institut de Salut Carles III, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i les autonomies. Han participat 1.416 centres de salut i 2.600 professionals sanitaris.

 

L’objectiu de l’estudi és fer una estimació de la prevalença d’infecció del nou coronavirus en Espanya amb la determinació del número de persones que tenen anticossos contra el virus per comunitats autònomes, províncies, edat i sexe. Per a això, l’anàlisi es farà en tres onades, a 90.000 persones de totes les edats, comunitats i províncies, als qui se’ls convida a participar per telèfon.

 

L’anàlisi és una de les «més sòlides» dels països occidentals

En este sentit, el ministre Duque ha destacat que el treball és un dels «més sòlids» dels països occidentals, tant pel grau de representativitat que té, com pel número de proves fetes. «És enormement ambiciós i estem molt orgullosos d’ell», ha dit. En este sentit, Faustino Blanco, ha explicat que a les persones que participen se’ls fa un test ràpid d’inmunocromatografia, amb la finalitat de conéixer la presència, o no, d’anticossos en sang; i un test de mesurament d’anticossos en sèrum.

 

Segons ha explicat Yotti, l’anàlisi d’estes proves ha sigut feta per 28 laboratoris de microbiologia situats en tota Espanya. Per la seua banda, els participants han de respondre un qüestionari epidemiològic amb la finalitat de conéixer l’existència d’un diagnòstic previ de la COVID-19, la presència o antecedents de símptomes compatibles amb esta malaltia i els principals factors de risc coneguts.

 

Les dades en el territori valencià

Segons els primers resultats de l’estudi de seroprevalença, un 2,5% dels valencians ha tingut la COVID-19 i presenta anticossos. Per províncies, el 2,3% de la població de València, el 2,7% de la d’Alacant i el 2,8% de la de Castelló tenen anticossos contra la malaltia.

ÚLTIMES NOTÍCIES