Confirmen que el coronavirus deixa seqüeles en els pacients més greus

Professionals sanitaris atenen malalts de coronavirus a l'Hospital Clínic el 16 de maig de 2020

S’han creat consultes post-covid per a valorar si els pacients tenen seqüeles derivades del virus | València Diari

 

El coronavirus es tracta d’un virus nou i, per tant, encara hi ha moltes incògnites per a resoldre. Entre elles, les seqüeles que puga tindre a mitjà i llarg termini, ja que els experts calculen que entre un 5 i un 10% dels pacients que van contraure la malaltia tindran conseqüències, sobretot, aquells que hagen hagut de ser hospitalitzats.

 

A curt termini ja s’han començat a vore seqüeles en alguns pacients que van patir la Covid-19 que han desenrotllat fibrosi, segons indica la pneumòloga Olga Mediano, doctora en el Servici de Pneumologia de l’Hospital Universitari de Guadalajara. En general, es tracta de pacients que van arribar a una pneumònia més greu que els ha generat unes cicatrius que van acompanyades d’una pèrdua de funció pulmonar.

 

[predef]valncia-grup-de-facebook-595[/predef]

 

Un altre dels efectes és la hipertensió pulmonar causada pels trombes que ocasiona la Covid-19, és a dir, es tapona una artèria dels pulmons a causa d’un coàgul. Mediano explica que «a tots els pacients que ingressaven se’ls posava profilaxi per la trombosi venosa». Ortega Smith, diputat de VOX, n’és un exemple, ja que va haver de ser hospitalitzat setmanes després d’haver superat el virus, a causa dels trombes que li va deixar.

 

Es treballa en tractaments post-covid

Davant d’eixes seqüeles que podrien derivar en malalties més greus com la insuficiència respiratòria crònica, metges i hospitals estan preparant tractaments que es puguen seguir des de casa, sense haver d’anar a l’hospital. Un d’ells és la telemonitorització de respiradors per a conseguir una teràpia respiratòria domiciliària, cosa que ajudaria a descongestionar els centres de salut.

 

L’empresa ResMed ha sigut l’encarregada de posar en marxa estos respiradors que controlen de forma remota la freqüència respiratòria i la saturació d’oxigen del pacient. D’altra banda, els pacients que s’hagen vist més afectats també necessitaran fisioteràpia respiratòria perquè els seus pulmons aprenguen a respirar de nou.

 

Amb les seqüeles que s’estan detectant s’han creat consultes post-covid per a poder valorar l’abast de les lesions, en cas d’existir i, al mateix temps, poder controlar l’oxigen en sang per a descartar trombes. A demés, en uns mesos es valorarà si la funcionalitat i capacitat pulmonar dels pacients ha quedat afectada.

ÚLTIMES NOTÍCIES