Experts relacionen el coronavirus amb una malaltia mental

Diverses persones amb mascareta el primer dia del seu ús obligatori a Màlaga, el 21 de maig del 2020

El coronavirus podria estar relacionat amb una malaltia mental. | EuropaPress

 

La majoria de les persones ingressades en l’hospital amb Covid-19 sever s’haurien recuperat sense experimentar cap malaltia mental si la infecció per SARS-CoV-2 seguira un curs similar a les epidèmies de coronavirus anteriors, com la de la síndrome respiratòria aguda severa (SARS) del 2002 i de la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS) el 2012. Com a mínim, hauria de ser d’eixa manera segons la primera revisió sistemàtica i la metaanàlisi que examina les conseqüències psiquiàtriques de les infeccions per coronavirus en més de 3.550 pacients hospitalitzats amb SARS, MERS i la Covid-19, publicada en la revista ‘The Lancet Psychiatry’.

 

No obstant això, les investigacions suggerixen que el deliri (un estat mental caracteritzat per canvis en la consciència, alteracions del comportament i, a voltes, al·lucinacions) pot ser comú en pacients hospitalitzats en les etapes agudes de la SARS, MERS i la malaltia de la Covid-19.

 

[predef]valncia-grup-de-facebook-595[/predef]

L’estudi s’aplica a casos greus

L’estudi examina els casos greus en què les persones han sigut tractades en l’hospital, i no s’aplica als casos més lleus o als casos asimptomàtics. A llarg termini, l’anàlisi suggerix que els supervivents de la SARS i el MERS poden estar en risc de patir malalties mentals com la depressió, l’ansietat, la fatiga i el trastorn d’estrés posttraumàtic (TEPT) en els mesos i anys posteriors a l’alta de l’hospital.

 

Si bé no hi ha dades disponibles sobre estos diagnòstics en els pacients de la Covid-19, els autors diuen que la comunitat mèdica ha de ser conscient de la possibilitat que es produïsquen altes taxes d’estos problemes mentals comuns després de l’actual pandèmia.

 

Els autors advertixen que, tenint en compte que la majoria (68 de 72) dels estudis inclosos en l’anàlisi eren de qualitat baixa o mitjana, i es referien principalment a informació sobre pacients amb SRAS i MERS tractats en l’hospital, els verdaders efectes en la salut mental de la infecció per la Covid-19 no poden predir-se amb precisió i requeriran una investigació contínua.

 

«La majoria no patiran problemes de salut mental»

«La nostra anàlisi de més de 3.550 casos de coronavirus suggerix que la majoria de les persones no patiran problemes de salut mental després d’una infecció per coronavirus. Encara que hi ha poques proves que apunten a què les malalties mentals comuns, a part del deliri a curt termini, són una característica de la infecció per la Covid-19, els clínics han de vigilar la possibilitat que sorgisquen trastorns mentals comuns com la depressió, l’ansietat, la fatiga i el trastorn d’estrés posttraumàtic en les setmanes i mesos posteriors a la recuperació d’una infecció greu, com s’ha vist amb la SARS i el MERS», explica Jonathan Rogers, de l’University College London (Regne Unit), que va codirigir la investigació.

 

«Amb poques dades encara per a la Covid-19, es necessita una investigació d’alta qualitat, revisada per parells, sobre els símptomes psiquiàtrics dels pacients infectats amb SARS-CoV-2, igual com investigacions per a mitigar eixos resultats. La vigilància de la manifestació dels símptomes hauria de ser una part rutinària de les cures que proporcionem», afig l’investigador.

 

Conseqüències psiquiàtriques de la pandèmia

Hi ha diferents raons per les que les infeccions greus per coronavirus poden tindre conseqüències psiquiàtriques, entre elles, els possibles efectes directes de la infecció viral (fins i tot en el sistema nerviós central), el grau de compromís fisiològic (per exemple, el baix nivell d’oxigen en la sang), la resposta immunològica i les intervencions mèdiques. Altres raons es relacionen amb l’impacte social més ampli, inclòs l’aïllament social, l’impacte psicològic d’una nova malaltia greu i potencialment mortal, la preocupació per infectar als altres i l’estigma.

ÚLTIMES NOTÍCIES