Oxford i AstraZeneca admeten un error en la vacuna i anuncien un assaig addicional

 

Este dilluns 23 de novembre, la Universitat d’Oxford i AstraZeneca van anunciar que la seua vacuna contra el Covid-19 tenia una eficàcia d’un 70,4% i que podia arribar a un 90%. El comunicat informava que els resultats del 90% d’eficàcia s’obtenien quan es va administrar la vacuna com a mitja dosi, seguida d’una dosi completa al mes, mentres que un altre règim va mostrar una eficàcia del 62% quan es va administrar com a dosis completes amb com a mínim un mes de diferència. L’anàlisi combinada va donar com a resultat esta eficàcia del 70,4%.

 

Doncs bé, la Universitat d’Oxford ha admès que hi va haver un error en l’administració d’estes dosis de la vacuna i AstraZeneca ha confirmat que es farà un assaig addicional. «Es van fer servir dos nivells de dosis, basats en la mateixa mesura de la concentració usada en la fase I, però de resultes d’una diferència en el procés de manufactura per a l’últim estudi, es va demostrar posteriorment que este mètode va sobreestimar la dosi en els nous lots, cosa que va suposar l’administració de mitja dosi com a primera dosi», han explicat des de la institució britànica.

 

De fet, l’anunci de com va obtindre els diferents percentatges d’eficàcia va generar molta confusió. I és que Oxford va obviar algunes dades en l’anunci d’este dilluns. En el comunicat no es va explicar que la forma d’administració que va obtenir l’eficàcia del 90% es va adjudicar a un grup amb molts menys participants, cosa que, per alguns, posa els resultats en dubte. És el cas del responsable del programa de finançament per a crear vacunes dels Estats Units, Moncef Slaoui.

 

En este sentit, el ‘Financial Times’ assegura que Slaoui va revelar dimarts dia 24 que el subgrup que va rebre la fórmula més efectiva -d’unes 2.300 persones- es va limitar a persones de menys de 55 anys, que són les que tenen menys risc de patir complicacions per coronavirus. Tot i això, Slaoui també estudia la possibilitat que la diferència de l’eficàcia de la vacuna haja estat «fortuïta».

 

D’altra banda, la Universitat d’Oxford ha defensat que els mètodes per a mesurar la concentració «ja han quedat establerts» i que pot assegurar «que tots els lots de la vacuna són ara equivalents» mentres que AstraZeneca ha afirmat que l’assaig es va fer d’acord «als més alts estàndards». Ara, la vacuna se sotmetrà a un «estudi addicional», tal com a detallat a ‘Bloomberg’ el directiu executiu d’AstraZeneca, Pascal Soriot.

ÚLTIMES NOTÍCIES