Estos són els peatges que han desaparegut i seran gratuïts

Catalunya és la comunitat autònoma que resulta més beneficiada per la fi d'estos peatges


El passat 1 de setembre quatre peatges de tota Espanya han passat a ser gratuïts després que finalitzen els contractes de concessió de manteniment i explotació corresponents.


L'autopista AP-7 és la que més quilòmetres de peatge alliberarà amb 276, que passarà a ser gestionats pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

En concret, en esta via s'han eliminat els peatges de dos trams: el primer, 245 quilòmetres de Salou, Tarragona, a La Jonquera, Girona, i el segon, 31 quilòmetres de Montmeló al Papiol, Barcelona.


Els trams de l'AP-7 de Crevillent, Alacant, a Cartagena, Múrcia; de Cartagena a Vera, Almeria, i l'autopista de Circumval·lació de la ciutat d'Alacant continuen sent de pagament en tots ells.


L'AP-2, C-32 i C-33

Catalunya és la comunitat autònoma que resulta més beneficiada per la fi d'estos peatges, ja que en este territori s'alliberaran més de 500 quilòmetres.


L'AP-2 ha eliminat completament els peatges, els 215 quilòmetres des del seu inici en la localitat saragossana d'Alfajarín fins al Vendrell, Tarragona, mentre que la C-32 i la C-33 passaran també a ser gestionades per la Generalitat de Catalunya.


Els peatges desapareixen en els 77 quilòmetres de l'autopista C-32 des de Barcelona a Lloret de Mar, Girona, i també en els 15 quilòmetres de la C-33 de Barcelona a Montmeló.


Incertesa en el futur de les autopistes

 


La liberalització de les autopistes va començar en 2018, quan al desembre d'este any es van eliminar els peatges del ram de 84 quilòmetres de l'AP-1 entre Armiñón, Àlaba, i Burgos. 

El gener de 2019 els 93 quilòmetres de l'AP-4 entre Dos Hermanas, Sevilla, i Puerto Real, Cadis, i els 446 quilòmetres de l'AP-7 entre Alacant i Tarragona també van deixar de ser de pagament.


Amb la finalitat d'estes concessions, la Generalitat de Catalunya i el Govern d'Espanya assumeixen el cost de gestió i manteniment de les vies fins a 2024. A partir d'enguany entrarà en vigor un nou model de finançament de la xarxa viària ja pactat amb la Unió Europea.


Un model que compta amb multitud d'incògnites, atés que no es coneix el que es vaja a aprovar i el propi Executiu regional ha assegurat que no disposa de cap proposta ni és sabedor de les intencionals del Govern central.

Els peatges actuals

 

Amb l'eliminació d'estos quatre peatges, estes són les autopistes que compten actualment amb peatges a Espanya:


L'AP-7 a Alacant, Múrcia i Màlaga.


L'AP-9 i AP-53 a Galícia.


L'AP 46 a Màlaga.


L'AP-51 i AP-6 a Àvila i Segòvia.


L'AP-66 i AP-71 a Lleó.


L'AP-68 entre Bilbao i Saragossa.


La M-12 que connecta Madrid amb l'aeroport de Barajas.


La M-41 que enllaça Madrid i Toledo.


L'AP-36 entre Ocaña (Toledo) i La Roda (Albacete).


 El tram de l'AP-7 entre Cartagena i Vera.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Proposen celebrar bous al carrer a l'octubre amb el 75 per cent d'aforament" "Que fer si has patit danys pel temporal?"