L’augment de les illes urbanes de calor, zones amb temperatures elevades a causa de l’acumulació de calor, l’escassa vegetació i l’activitat humana, representa un desafiament creixent per a la salut pública i el benestar psicològic a les ciutats.
Este fenomen, especialment marcat durant les nits, altera també els hàbits quotidians i afecta les dinàmiques econòmiques locals, segons expliquen experts de la Universitat de València (UV).
S’estima que per a l’any 2050, dos terços de la població mundial residiran en ciutats, la qual cosa podria intensificar les vulnerabilitats climàtiques i crear noves amenaces per a la salut i el medi ambient sense una planificació adequada.
Per a abordar estes problemàtiques
José Antonio Sobrino, catedràtic de Física de la Terra de la UV i director del Image Processing Laboratory, lidera un estudi promogut per l’Agència Espacial Europea (EIXA) juntament amb l’empresa Thales Alenia Space a Espanya.
La missió SIRIUS
La missió SIRIUS (Space Based Infra-Xarxa Imager for Urban Sustainability) busca observar les ciutats europees des de l’espai mitjançant tecnologia infraroja tèrmica que permet mesurar la temperatura de la superfície terrestre a distància.
La informació precisa
La informació precisa obtinguda mitjançant mapes periòdics de calor contribuirà a entendre la formació i evolució d’estes illes de calor urbanes i facilitarà la presa de decisions en urbanisme i polítiques climàtiques efectives.
La trajectòria de Nebot
Nebot, especialista en teledetecció aplicada als canvis planetaris, compta amb més de 300 publicacions en revistes científiques i ha liderat desenes de projectes finançats per entitats nacionals i internacionals.
Reconeixements professionals
La seua labor ha sigut reconeguda amb el Premi Jaume I d’Investigació en 2019, destacant les seues aportacions en el desenrotllament d’algorismes per a mesurar la temperatura superficial terrestre i oceànica, clau per al monitoratge climàtic global.
Importància del projecte
Este projecte representa un pas fonamental per a la sostenibilitat urbana i el control de l’impacte de les illes de calor en el clima local i la salut de la població, posicionant a la Universitat de València i Espanya en l’avantguarda de la investigació espacial i ambiental.