El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, va destacar durant la clausura de la Cimera Empresarial a Barcelona la rellevància del sector turístic per a l’economia espanyola i va mostrar el seu rebuig a la imposició legal per a reduir la jornada laboral. Segons Sánchez Llibre, tant empresaris com treballadors coincideixen en el desig d’augmentar els seus ingressos, més que a treballar menys.
Este esdeveniment, organitzat per Foment del Treball juntament amb les patronals CEO Aragó, CAEB i CEV, va reunir representants de quatre comunitats autònomes per a debatre els reptes actuals de l’economia i el teixit empresarial. En ell, es va presentar un decàleg amb propostes sorgides de les sessions de treball.
Necessitat de millorar la reputació social del turisme
Sánchez Llibre va subratllar la necessitat de millorar la reputació social del turisme, assenyalant que és potser la indústria més rellevant dins del marc econòmic nacional. En este sentit, va fer un cridat a fomentar una major col·laboració tant entre el sector públic i privat com entre les pròpies empreses per a impulsar este àmbit.
Rebuig a la imposició legal de la reducció de jornada
Respecte a la jornada laboral, el president de Foment va expressar el rebuig unànime d’empresaris al fet que la reducció siga imposada per llei. En canvi, va mostrar suport al fet que este tipus d’ajustos siguen fruit de negociacions en convenis col·lectius. Va insistir que el focus ha d’estar a guanyar més mitjançant fórmules que incrementen la productivitat.
Consultes a les empreses en decisions laborals
La presidenta de CAEB, Carmen Planas, va coincidir que decisions com la reducció de jornada o l’augment del salari mínim han de consultar-se amb les empreses, ja que prendre-les unilateralment pot perjudicar la competitivitat, posant com a exemple el model de diàleg social a Balears.
Incrementar la construcció de vivenda
Una altra de les propostes destacades va ser la necessitat d’incrementar la construcció de vivenda a Espanya. Sánchez Llibre va proposar un ritme anual de 220.000 unitats fins a 2039, la qual cosa implicaria un creixement important respecte a la producció actual.
Importància del Corredor Mediterrani
En matèria d’infraestructures, Salvador Navarro, president de la CEV, va insistir en la importància del Corredor Mediterrani per a la cohesió territorial i l’economia nacional. Va assenyalar la baixa utilització del tren per part dels empresaris en trajectes cap a Barcelona, en contrast amb l’ús majoritari del cotxe o avió.
Mobilitat com a tema prioritari
Finalment, Miguel Marzo, president de la CEOE Aragó, va subratllar que la mobilitat és un tema prioritari per a l’agenda política i social, especialment per a la seua regió, que és un punt logístic clau en el sud d’Europa.
Este cim empresarial celebrat a Barcelona, que no es convocava des de 2021, reflectix les preocupacions del món empresarial espanyol sobre mesures laborals, l’aposta per sectors estratègics com el turisme i vivenda, i la importància d’infraestructures per a consolidar el desenrotllament econòmic.