Detecten pujades de preus per damunt del 10% en alguns supermercats

Compartir:

Carrefour i Mercadona acumulen una pujada mitjana de preus en productes d'alimentació, higiene i drogueria del 12,1% i del 11,4% respectivament des de març de 2021, segons OCU

Els preus en línia en les principals cadenes de supermercats han pujat un 9,4% de mitjana entre el 20 de març de 2021 i el 8 de març de 2022, segons un estudi de preus de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) sobre 156 productes d’alimentació, higiene i drogueria en deu ciutats espanyoles.

Un preocupant increment de preus que respon a diferents factors: el principal, l’escalada de preus de l’energia i de les matèries primeres, com els fertilitzants, el blat o l’oli, que graven la producció i la distribució de les explotacions agrícoles i ramaderes; però també la guerra d’Ucraïna i les consegüents tensions geopolítiques.

El cas és que no totes les cadenes de supermercats han augmentat d’igual manera els seus preus. Carrefour acumula una pujada del 12,1% els últims 12 mesos i Mercadona un 11,4%, mentre que en El Corte Inglés i Hipercor la pujada ha sigut del 7,7%. No obstant això, tant Mercadona com Carrefour continuen mantenint-se entre les cadenes nacionals més barates, juntament amb Alcampo.

Les pujades aconsegueixen al 84% dels productes analitzats, especialment els d’alimentació. Entre els més afectats destaquen els olis (pujada mitjana de preus del 34%), els peixos (16%), els aliments envasats (11%) i els lactis (11%). Pujades que se senten especialment en els productes de marca blanca, ja que parteixen de preus més baixos. De fet, OCU qualifica aquestes pujades com molt preocupants ja que, de mantindre’s, suposaran un increment de més de 500 euros a l’any en productes de la cistella de la compra d’una família mitjana.

Davant aquesta situació, OCU sol·licita a l’Administració que s’articulen mesures per a protegir les llars econòmicament més vulnerables. I aprofita per a recordar la importància de triar el supermercat més barat, per a això posa a la disposició dels consumidors els seus comparadors de preus. És vital identificar aquells establiments del barri amb una política de preus habitualment baixos, prioritzant-los sobre els quals es caracteritzen per ofertes estrela puntuals.

EL MÉS LLEGIT

Mor una xiqueta després de colpejar-se amb el ferro d’una ombrel·la

El succés ha ocorregut durant la vesprada d'aquest dilluns en un domicili particular

ALERTA: Risc d’incendi en els Seat Leon  i Tarraco

Concretament podria afectar a fins a 17.500 vehicles comercialitzats a Espanya, fabricats entre setembre de 2020 i gener de 2022

Investiguen l’abocament de substàncies tòxiques en una xarxa potable d’aigua de la Vall d’Uixó

Injectaven aigua del procés de neteja dels residus perillosos a la xarxa d'aigua de consum humà, afectant diverses empreses d'un polígon industrial

Romania denuncia que Eurovisió va anul·lar el seu vot sense motiu

Romania havia atorgat els 12 punts a Moldàvia i no a Ucraïna, com va comunicar l'organització