La pandèmia de COVID-19 torna a ressorgir i Europa és de nou el seu epicentre

 

L’actualitat del coronavirus hui dimecres 10 de novembre de 2021 ve marcada per la consolidació d’un lleu però constant repunt dels contagis a Espanya. Segons les últimes dades de Sanitat, la incidència acumulada se situa ja en 58 casos per cada 100.000 habitants, amb 5 dies de pujades lleus.

Pitjor és el cas d’Europa. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera Europa com el nou epicentre de la pandèmia, amb la transmissió disparada en països com el Regne Unit (793) amb 30.305 nous contagis diaris; Rússia (393) amb 39.165; Romania (679) per damunt dels 5.000 nous casos; França (136) amb més de 8.500; o Alemanya (373) amb 15.513 noves infeccions.

Noves restriccions de cara al Nadal no es descarten. Navarra i el País Basc quasi dupliquen la incidència mitjana a nivell nacional per covid i això preocupa les autoritats sanitàries d’aqueixes dos Comunitats. Hui el lehendakari ha advertit que poden tornar les restriccions de cara al Nadal.

 

Organización Mundial de la Salut (OMS)

 

El director regional de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa, Hans Henri P. Kluge, ha alertat que el Vell Continent ha tornat a ser “l’epicentre” de la pandèmia de COVID-19, a causa de l’augment dels casos en les últimes setmanes.

“Ens trobem en un altre punt crític de ressorgiment de la pandèmia. Europa ha tornat a estar en l’epicentre de la pandèmia, on estàvem fa un any. La diferència hui és que sabem més i podem fer més. Tenim més eines i mitjans per a mitigar i reduir els danys en les nostres comunitats i en la societat”, ha assenyalat en roda de premsa.

Així, ha apuntat que “tots els països d’Europa i Àsia central s’enfronten a una amenaça real de ressorgiment del COVID-19, o ja estan lluitant contra ell”. “El ritme actual de transmissió del virus en els 53 països de la regió europea de l’OMS és molt preocupant. Els casos de COVID-19 s’acosten de nou a nivells rècord, i la variant Delta, més transmissible, continua dominant la transmissió a Europa i Àsia central”, ha afegit.

L’OMS ha indicat a més que els països que més contagis reporten diàriament són: el Regne Unit (9.086.299), Rússia (8.513.790), Turquia (8.009.040), França (7.154.847) i Espanya (5.016.700).

El baix ritme de vacunació i la relaxació de les mesures de prevenció són les principals causes del repunt de contagis a Europa, que torna a estar en l’epicentre de la pandèmia, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

 

Els casos a Europa augmenten un 55%

 

En les últimes quatre setmanes, Europa ha experimentat un augment superior al 55% en els nous casos de COVID-19. L’agència de l’ONU va destacar com més preocupant el “ràpid” augment de contagis en les persones majors, i que el 75% de les morts són de gent de més de 65 anys.

A més, el percentatge d’ingressos hospitalaris s’ha duplicat a més en l’última setmana.
A pesar que el nombre de casos de COVID-19 és quasi rècord, les noves morts se situen aproximadament en la meitat dels nivells màxims de fa un any. Això reflecteix els efectes de la vacunació.
Indica que les taxes d’ingrés hospitalari per COVID-19 “s’han duplicat amb escreix en una setmana”, segons les últimes dades de l’OMS a Europa.

 

Mig milió de morts al febrer

 

En aquest context, Kluge ha advertit sobre la tendència a l’alça de la pandèmia. “Segons una projecció fiable, si seguim en aquesta trajectòria, podríem veure un altre mig milió de morts per COVID-19 a Europa i Àsia central per al primer de febrer de l’any que ve, i 43 països de la nostra regió s’enfrontaran a una pressió d’alta a extrema sobre els llits d’hospital en algun moment durant el mateix període”, ha alertat.

D’acord amb el màxim representant de l’OMS a Europa, hi ha dos raons per les quals es “han disparat” els casos a Europa i Àsia central durant l’últim mes: “La insuficient cobertura de vacunació i la relaxació de les mesures sanitàries i socials”.

 

Menys del 50% dels europeus té la pauta completa

 

De mitjana, només el 47% dels europeus han completat una sèrie de vacunació. Mentre que huit països han superat ja el 70% de cobertura, en dos països la taxa continua sent inferior al 10%. En els llocs en els quals l’acceptació de la vacuna és baixa (en molts països del Bàltic, Europa central i oriental i els Balcans) les taxes d’ingrés hospitalari són elevades.

“Hem d’assegurar-nos que els països amb baixa cobertura de vacunació entre els grups prioritaris augmenten la seua cobertura. Anime a les autoritats a oferir una dosi addicional a les persones  moderadament i greument immunodeprimides entre un i tres mesos després de completar la sèrie de vacunació primària, i a considerar la possibilitat d’oferir una dosi addicional de la vacuna a totes les persones majors de 60 anys”, ha sostingut.

D’altra banda, ha defensat que, al costat de les vacunes, les proves diagnòstiques, el rastreig de contactes, la ventilació en els espais interiors i el distanciament físic han de continuar formant part de “el nostre arsenal de defenses” contra la COVID-19. “Es tracta de mesures provades que permeten continuar amb les vides mentre es controla el virus i s’eviten els confinaments generalitzats i perjudicials”, ha argumentat.

Segons Kluge, si s’aconsegueix un ús universal del 95% de la màscara a Europa i Àsia central es podrien salvar “fins a 188.000 vides del mig milió de vides que podem perdre abans de febrer de 2022″.

 

Preocupació davant la relaxació de mesures

 

Kluge ha celebrat que en les últimes dos setmanes 23 països han reforçat les mesures contra la COVID-19, però ha mostrat la seua preocupació pels set països en els quals s’han relaxat.

“Les mesures han de ser proporcionals a l’epidemiologia local, però amb el ressorgiment generalitzat de la COVID-19, demane a totes les autoritats sanitàries que reconsideren acuradament la flexibilització o l’alçament de les mesures en aquest mateix moment.

En entrar en la temporada de grip, ens enfrontem a la possibilitat que circulen tant la grip com el COVID-19. Les mateixes mesures preventives funcionen contra tots dos virus, i disposem de vacunes eficaces i segures per a tots dos”, ha recalcat.

 

Espanya sorteja el repunt del virus a Europa

 

 

En un moment en el qual l’Organització Mundial de la Salut expressa la seua “gran preocupació” per la situació de la pandèmia a Europa, la situació epidemiològica a Espanya dista molt dels països veïns.

Precisament, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha remarcat que la realitat a Espanya és diferent, que viu una situació “d’estabilitat” en la qual, “sens dubte, molt té a veure amb la vacunació“.

“Espanya té uns nivells baixos de risc que ens diferencien clarament d’altres països. A més, tenim una cobertura vacunal que també ens diferencia positivament“, ha assegurat la ministra Darias, en la roda de premsa oferida després del Consell Interterritorial de Salut. “Estem en unes condicions òptimes per a tindre el virus acorralat”, ha agregat.

Al nostre país, ha dit, les taxes de vacunació són “espectaculars”, amb el 89% de la població major de 12 anys amb almenys una dosi i un 84% amb la pauta completa, i són ja més d’1,2 milions les persones que han rebut dosis addicionals, bé siga la segona de Janssen o la tercera d’altres tipus de vacuna.

D’altra banda, el Ministeri considera introduir canvis en la manera de comptabilitzar als morts per a diferenciar a aquells que moren “amb COVID” dels qui ho fan “per COVID”, segons ha indicat Darias, encara que no ha volgut entrar en més detalls.

 

ÚLTIMES NOTÍCIES