La UE reconeixerà els test ràpids d’antígens per al Certificat recuperació Covid

Un dels garbulls administratius de la pandèmia que ha tingut, i té, a milers de ciutadans en uns llimbs legals i sense poder aconseguir el passaport Covid té els dies comptats. És almenys el que s’infereix de l’última decisió que arriba des de Brussel·les i, segons la qual, els països de la Unió Europea començaran a admetre des d’aquest dimarts els test ràpids d’antígens com a prova vàlida per a obtindre el certificat europeu de recuperació Covid que acredita que s’ha superat recentment el coronavirus i, per tant, pot desplaçar-se sense restriccions dins de l’espai sense davanteres Schengen.

La modificació del reglament s’ha produït aquest mateix dimarts per la Comissió Europea, segons informa Europa Press, i permet ampliar el tipus de proves acceptables, ja que fins ara només era possible aconseguir el certificat amb el resultat positiu d’un test d’amplificació d’àcids nucleics moleculars com la PCR.

Amb la finalitat de garantir que els test validats compleixen els requisits d’«exactitud i fiabilitat», només s’acceptaran aquells que figuren en la llista europea de test ràpids per a la detecció d’antígens i que hagen sigut realitzats per personal qualificat.

S’entén que els test realitzats per Osakidetza compleixen aquest requisit, encara que del nou acord europeu continuaria deixant als llimbs a molts casos positius, ja que el Departament de Salut va deixar de realitzar proves als contactes estrets per a centrar-se en l’atenció als col·lectius vulnerables, com els majors de 70 anys, dones embarassades, persones immunodeprimides o els no vacunats, entre els quals va concentrar la realització de proves PCR, o als qui requeriren la tramitació d’una baixa laboral, casos en els quals es van prioritzar les proves d’antígens.

El comissari de Justícia europeu, Didier Reynders, ha explicat que aquesta actualització es dona per a garantir que s’assegura la llibertat de moviment dels europeus que es van veure afectats per la variant ómicron i també perquè l’«alta qualitat» dels nous test així ho permeten.

La comissària de Salut, Stella Kyriakides, per part seua, ha explicat que els test reconeguts en la llista comunitària han sigut validats per estudis independents i incloure’ls en el Certificat Covid de la UE permetrà «alleujar part de la pressió» que hi ha sobre els recursos nacionals de garbellat després de l’ona d’ómicron.

ÚLTIMES NOTÍCIES