València celebrarà diumenge el dia de la Mare de Déu dels Desamparats sense restriccions

El dimecres 18 de maig es celebrarà el besamans públic davant la imatge processional de la Mare dels Desemparats en la Basílica des de les 7.30 hores

Missa d'Infants en imatge d'arxiu| Foto: Arquebisbat de València

València celebrarà diumenge 8 de maig la festa de la seua patrona, la Mare de Déu dels Desamparats, amb tots el actes tradicionals com les misses de Descoberta, Infants i Pontifical, el trasllat i la processó vespertina després de ser suspesos els dos últims anys a causa de la pandèmia de la Covid-19.

La diòcesi de València celebrarà la Festa de la Verge dels Desemparats el 8 de maig, segon diumenge del mes, de manera especial, ja que tornaran a organitzar-se els actes tradicionals de la festivitat com la Missa de Descoberta, el trasllat i la solemne processó vespertina, així com la Missa d’Infants, en aquesta ocasió sense les restriccions a causa de la crisi sanitària.

D’aquesta manera, el dia de la Festa de la Patrona de València, la Basílica de la Verge dels Desemparats acollirà a les 5 hores la missa de Descoberta; a les 8 hores la Missa d’Infants en l’altar de la Plaça de la Verge, televisada per la Huit TV; a les 10.30, el trasllat de la imatge de la Mare de Déu fins a la Catedral; a les 12 hores, la Missa Pontifical en la Seu; i a les 18 hores, la solemne processó general.

Primera missa de maig en honor a la Mare de Déu

La Basílica acollirà durant tot el mes de maig misses dedicades a la Mare de Déu oferides per associacions, gremis i famílies valencianes, dins dels actes amb motiu de la festivitat de la Patrona, que van començar aquest diumenge, 1 de maig, amb el Rosari de l’Aurora i l’eucaristia a intenció de les Empleades de la Llar, amb “descoberta” de la imatge i amb la participació de la congregació de religioses de María Inmaculada de València.

Aquest acte “es fa tradicionalment en la missa del primer diumenge de maig, ja que antigament les persones del servei domèstic no podien participar en la festa de la Verge, el segon diumenge, ni assistir a la Missa de Descoberta perquè havien d’ocupar-se de preparar les cases en aqueix dia gran de festa”, expliquen des de la Basílica.

De la mateixa manera, el dimecres, 4 de maig, el Col·legi Cimeres visitarà la Basílica i tant el dijous 5 de maig com el divendres 6 la missa de les 11.30 hores serà a intenció d’aquest centre educatiu.

El divendres 6 de maig, a les 13 hores, tindrà lloc la missa cantada per l’Escolania a intenció de la Societat d’Agricultors de la Vega de València. A la vesprada se celebraran, a les 17 hores, les primeres Vespres Pontificals amb les quals donen principi els actes oficials de la Festa de la Verge dels Desemparats. I finalment, a les 20 hores, la missa a intenció de l’associació Lo Rat Penat.

Igualment, el dissabte 7 de maig se celebraran les misses commemoratives del 61 aniversari del Patronatge Regional, d’una banda, i del 99 aniversari de la Coronació Pontifícia, així com la missa a intenció de la Cort d’Honor de la Verge dels Desemparats i la presentació de xiquets a la Mare de Déu.

A més, el dissabte 7 de maig, a les 20 hores, se celebrarà la Salve Solemníssima, que serà televisada per la Huit TV.

El diumenge 8 de maig, a més de les misses i actes principals de la Festa de la Patrona, la Basílica acollirà a les 6 hores la missa a intenció de l’Associació Amics Camí de la Verge i també se celebraran misses a les 11.30, 13, 17.30, 18.30 i 19.30. Així mateix, durant tot el mes de maig es resarà el Sant Rosario en la Basílica cada dia, a les 16.45 hores (excepte el 6 de maig).

Solemne novenari, del 9 al 17 de maig

El novenari tindrà lloc, del 9 al 17 de maig, a les 19.30 hores, amb el res de Vespres de la Verge, predicació i cant de Gojos per l’Escolania de la Verge. A continuació se celebrarà la missa.

El dilluns 9 de maig hi haurà misses a intenció de l’Ajuntament de València (pels majors de la tercera edat) i de la Fàbrica de Tabacs i Bombers de València, cantada per l’Escolania, i la novena serà a intenció del Fòrum de Laics.

El dimarts 10 s’oferirà la garlanda de beques del Secretariat Diocesà de Missions i la novena a intenció de la congregació de Mares Desemparats i San José de la Muntanya.

Igualment, el dimecres 11, a les 13 hores, tindrà lloc la visita d’alumnes d’Infantil del Col·legi Guadalaviar i la novena a intenció dels Instituts Seculars de València, i el dijous 12, al matí, serà la missa organitzada pel gremi de floristes, cantada per l’Escolania, i a la nit, Ronda Tunera.

El divendres 13 serà la novena a intenció de les Germanors del Treball de València i l’endemà, el 14 de maig, presentació de xiquets a la Verge, missa de les Confraries de la Verge dels Desemparats cantada per l’Escolania i a la vesprada, novena a intenció de l’Associació Valenciana de la Caritat.

La programació continuarà el diumenge 15 amb la missa oferida per les famílies des de 1906 en honor de la Verge i la novena per l’Obra Social Femenina Verge dels Desemparats; el dilluns 16 serà la missa a intenció de l’Escola d’Infermeria “Verge dels Desemparats” de la Universitat Catòlica de València; i el dimarts 17, últim dia del novenari, hi haurà una visita d’alumnes de Primària del Col·legi Guadalaviar, una missa cantada per l’Escolania a intenció de la Cort d’Honor de La nostra Senyora dels Desemparats i finalment, la novena a intenció de la Gran Associació La nostra Senyora dels Desemparats.

Besamans públic, el 18 de maig

Després del novenari, les celebracions de la Festa de la Patrona prosseguiran el dimecres, 18 de maig, amb el besamans públic davant la imatge processional de la Verge dels Desemparats en la Basílica des de les 7.30 hores.

La resta del mes de maig han sigut programades altres misses, dedicades a la Verge dels Desemparats, com l’organitzada a intenció de les Mestresses de casa Tyrius de Quart de Poblet i la Societat d’Assegurances Mútues contra Incendis d’Edificis de València (19 maig); els “Eixidors de la Mare de Déu” (20 maig); la Germanor dels Seguidors de la Verge (22 maig); la Festa de l’Antiga i Real Arxiconfraria (29 de maig); i la missa a intenció de la Germanor del Crist dels Afligits del Canyamelar (30 maig), entre altres entitats i famílies.