La Diputació de València presenta un pla d’inversions de 144 milions d’euros

Entre les novetats destaca la reducció de la burocràcia en poder visar els projectes els tècnics locals i agilitar així la seua execució

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, i el vicepresident tercer de la corporació provincial, Carlos Fernández Bielsa ha presentat el pla d’inversions 2022-23 per als 264 municipis valencians i les 25 mancomunitats que comptarà amb un pressupost de 144 milions d’euros. T. Gaspar ha ressaltat la unió entre els diputats provincials a l’hora d’aprovar aquests pressupostos “en aquesta manera de fer les coses, de mobilitzar els recursos, estarem tots”. Al llarg del dia els alcaldes rebran la quantitat que han obtingut els seus municipis per whatsapp.

Aquest pla se sustenta en tres eixos principals: la digitalització, la igualtat i la sostenibilitat. La Diputació destinarà gran part del seu pressupost a l’eficiència energètica, a la innovació i projectes de ‘Smart cities’. A més, aquests fons també es destinaran al desenvolupament sostenible basats en les directrius de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). “Aquest pla és molt de poble i molt verd” ha explicat Fernández Bielsa.

Les zones verdes i la protecció dels paratges naturals seran protagonistes en les zones rurals, mentre que en els grans municipis s’apostarà per la mobilitat sostenible. “Volem pacificar el trànsit en les localitats amb gran densitat de població prioritzant als vianants”.

D’altra banda, aquests pressupostos aniran als plans d’igualtat, tant per a les socials com per a les de gènere. En aquest sentit, F. Bielsa ha explicat que la valenciana és “l’única província d’Espanya on el 80% dels municipis tenen pla d’igualtat”.

En l’acte, celebrat en l’edifici Veles e Vents de La Marina de València, també s’han presentat algunes novetats, d’entre elles la més important és la validació de projectes es farà pe part dels consistoris, anunci que ha sigut molt ben rebut amb una gran ovació per part dels alcaldes i alcaldesses presents en l’esdeveniment. A partir d’ara, aquesta labor la realitzaran els tècnics dels ajuntaments i la Diputació només els revisarà perquè estiguen tots els documents necessaris, però ja no hi haurà un estudi escrupolós del projecte. “Açò era una demanda dels alcaldes. Amb aquesta mesura es reforça l’autonomia i la independència dels municipis” ha remarcat el president de la Diputació. A més, també es duran a terme plans per a la lluita antifrau, mesura que ajudarà els municipis a accedir a ajudes de la Unió Europea.

Per comarques, l’Horta rebrà prop de 32 milions d’euros, dels quals 15.382.031 euros s’invertiran en municipis de l’Horta Nord i 16.571.932 euros a l’Horta Sud.

Per als municipis de la Safor hi ha assignats 14.249.238 euros, mentre que la Vall d’Albaida rebrà en el seu conjunt una quantitat similar amb 14.347.374 euros. La Ribera comptarà amb més de 28 milions d’euros per a 2022-23, dels quals 20.007.153 euros pertanyen a la Ribera Alta i 8.139.243 euros a la Ribera Baixa. La comarca de la Costera, per part seua, es beneficiarà d’ajudes per valor de nou milions d’euros, el Camp de Túria disposarà de 10.858.153 euros i el Camp de Morvedre d’una mica més de sis milions d’euros.

Quant a les comarques d’interior, on trobem l’àmplia majoria dels municipis menys poblats, el model de gestió provincial implantat en la present legislatura garantix els recursos per a millorar la qualitat de vida en estes localitats, amb més de huit milions per als pobles de la Serranía; 5.775.980 euros per als de Requena-Utiel; 5.181.597 euros per a l’Hoya de Buñol-Chiva; 3.428.400 euros per al Valle de Ayora-Cofrents; 3.877.356 euros per a la Canal de Navarrés; i 2.767.562 euros per a les poblacions del Rincón de Ademuz.

Finalment, la corporació provincial repartirà 4 milions d’euros entre les 25 mancomunitats valencianes distribuïdes entre totes les comarques.

Criteris

Carlos Fernández Bielsa ha detallat els criteris que justifiquen les quantitats finals incloses en la proposta de Pla d’Inversions de la Diputació, amb una part fixa, prorratejada de manera equitativa entre els 264 ajuntaments i entitats locals menors, que suposa al voltant d’un 35% dels 140 milions d’euros. A més, un altre 30% de l’ajuda es concedeix en funció de la població i el 10% segons la superfície.

La resta de la quantitat assignada a cada ajuntament depén de criteris com el cost per la prestació de serveis públics; la posada en marxa de plans de mobilitat sostenible; i l’existència de plans d’igualtat i zones verdes municipals, de la valoració de les quals depén un 5% i un 2% respectivament de l’aportació final a cada població. Una altra de les novetats és que els consistoris podran destinar fins a un 1,25% de la quantitat que reben a l’elaboració d’un pla antifrau, de caràcter voluntari.

En paraules de Bielsa, “el nou pla biennal amb el qual arribarem al final de la legislatura insisteix en l’esforç pressupostari per a dotar amb molts més recursos un programa unificat d’inversions en obres i serveis que dona resposta a les necessitats dels municipis”. Però a més, afig el responsable de Cooperació Municipal, “estarem més prop dels tècnics locals per a agilitar l’execució de les obres especialment en aquest 70% dels pobles amb menys de 5.000 habitants, que són els que tenen una major dependència de les inversions supramunicipals”.

ÚLTIMES NOTÍCIES