L’Executiu espanyol ha presentat un pla per a reubicar aproximadament 3.000 menors migrants no acompanyats que es troben actualment a Canàries, Ceuta i Melilla cap a altres comunitats autònomes del país. Este procés de trasllat està impulsat amb la intenció d’equilibrar la distribució i capacitat d’acolliment entre les diferents regions, prioritzant Andalusia, la Comunitat de Madrid i la Comunitat Valenciana.
Índex i distribució dels menors reubicats
Segons dades oficials, el total de menors que podrien ser traslladats des de l’arxipèlag ascendix a 3.975, encara que es preveu que uns 850 d’ells romanguen a Canàries després de sol·licitar asil i ser acollits per la xarxa estatal de protecció internacional, conforme a una orde del Tribunal Suprem emesa al març.
Les comunitats que rebran més jóvens seran Andalusia amb 677 menors, Madrid amb 647 i Comunitat Valenciana amb 571. Altres regions que acolliran a un nombre significatiu de jóvens inclouen Castella-la Manxa (320), Galícia (317), i Aragó (251). Així mateix, regions com Catalunya i País Basc, inicialment previstes per a realitzar acolliments, no estan obligades a traslladar menors a causa de criteris basats en l’esforç previ d’acolliment, encara que Catalunya ha anunciat que mantindrà el seu compromís acollint almenys a 31 menors.
Finançament i suport econòmic per a l’acolliment
El pla s’acompanya d’un fons de 100 milions d’euros previst en un reial decret llei aprovat al març que reforma la llei d’estrangeria per a crear un sistema de derivació de menors. El Ministeri de Joventut i Infància finançarà els trasllats i cobrirà els gastos d’acolliment durant almenys els primers tres mesos.
A més, es compensarà econòmicament a les comunitats que experimenten major pressió per la sobreocupació, entre elles Aragó, Balears, Canàries, Cantàbria, La Rioja, Ceuta, Melilla, Navarra i Madrid.
En termes econòmics, Canàries serà la comunitat que rebrà la major quantitat de recursos, amb 24,2 milions d’euros destinats a l’acolliment, seguida de Madrid amb 15,8 milions i Andalusia amb quasi 8,9 milions. Altres comunitats rebran recursos proporcionals als menors que acolliran, garantint així una resposta adequada a les necessitats locals.
Pròxims passos i coordinació interterritorial
El Ministeri de Joventut i Infància ha convocat una reunió per al 8 de juliol en la qual es discutirà l’orde del dia d’una pròxima Conferència Sectorial. Els temes principals seran la capacitat dels sistemes d’acolliment i el repartiment dels fons destinats a l’atenció d’estos menors.
Este mecanisme busca corregir les desigualtats existents entre regions en l’acolliment de menors migrants, assegurant un repartiment equitatiu basat en l’esforç i la capacitat ja demostrada per cada comunitat autònoma. Malgrat alguns bloquejos i retards provocats per unes certes comunitats, unes altres han mostrat disposició per a col·laborar en el procés, com és el cas de Catalunya que participa activament mantenint la seua quota d’acolliment.
Amb esta mesura, el Govern pretén millorar la protecció dels menors migrants no acompanyats i garantir per a ells condicions òptimes d’integració i cura en tot el territori nacional.