El PP celebra la majoria absoluta a Galícia mentre el PSOE encaixa un dur revés

En les recents eleccions de Galícia, el Partit Popular (PP) ha revalidat el seu lideratge amb una contundent majoria absoluta, permetent-los governar sense aliances. Mentrestant, el Bloc Nacionalista Galego (BNG) celebra un triomf sense precedents, i el PSOE patix una històrica derrota, deixant a Sumar i Podemos fora del parlament.

En una nit electoral que consolida el poder del Partit Popular (PP) a Galícia, el centredreta s’ha imposat una vegada més en les eleccions autonòmiques, assegurant una majoria absoluta que els permetrà continuar al comandament de la Xunta per quatre anys més sense necessitat de pactes. Amb l’escrutini completat en un 89,88%, el PP ha obtingut 40 escons, dos menys que en les eleccions de 2020 però suficients per a mantindre’s per damunt del llindar de la majoria absoluta en el Parlament gallec.

El PP salva la majoria absoluta

Este resultat significa una victòria significativa per al PP, especialment després de la transició d’Alberto Núñez Feijóo cap a la política nacional. Alfonso Rueda, el seu successor, ha aconseguit mantindre el bastió conservador a Galícia, reafirmant la posició del partit que ha governat la regió durant els últims 15 anys. La formació Democràcia Ourensana, sota el lideratge de Gonzalo Pérez Jácome, ha obtingut un escó, marcant el seu debut en el Parlament gallec, encara que la seua presència no serà necessària per a la governabilitat del PP.

El BNG liderarà l’oposició amb un resultat rècord

El Bloc Nacionalista Galego (BNG) s’ha erigit en la segona força més votada, obtenint el millor resultat de la seua història amb un salt significatiu a 24 escons, superant amb escreix el rècord previ establit per Xosé Manuel Beiras en 1997. Esta victòria marca un moment estel·lar per a Ana Pontón i el seu partit, que es posicionen fermament com la principal veu de l’oposició a Galícia.

El PSOE sale com a perdedor dels comicis gallecs

D’altra banda, el Partit Socialista de Galícia (PSdeG-PSOE) ha experimentat un revés sense precedents, aconseguint només 9 escons, la qual cosa representa el seu pitjor acompliment des de la instauració de l’autonomia gallega. Esta caiguda dramàtica marca un moment d’introspecció necessària per al partit a nivell autonòmic.

Per darrere del Pacma

A més, les formacions a l’esquerra del PSOE, Sumar i Podemos, han enfrontat resultats descoratjadors, quedant-se fora del Parlament gallec. Malgrat els esforços de campanya i les esperances depositades a canviar el panorama polític gallec, totes dos formacions no han aconseguit captar el suport necessari, quedant fins i tot darrere de partits menors com el Pacma.

ÚLTIMES NOTÍCIES