El TSJCV declara nuls set punts del decret del Consell de pactes per l’ocupació en vulnerar-se la llibertat sindical

VALÈNCIA, 1 (EUROPA PRESS)

La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha declarat nuls set punts del decret del Consell (2022) pel qual es regula l’adopció i el reconeixement dels pactes territorials per l’ocupació i desenvolupament local participatiu i sostenible de la Comunitat. Estima que s’ha vulnerat la llibertat sindical en excloure a la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) dels pactes.

Així es desprèn de la resolució, a la qual ha tingut accés Europa Press, en la qual el tribunal estima parcialment el recurs interposat per CSIF contra el decret i declara la nul·litat de set punts –en els quals s’impedix la participació del sindicat–.

CSIF justificava el seu recurs en què el Consell va circumscriure els acords únicament amb UGT i CCOO i al·legava que excloure a altres forces sindicals resultava “lesiu” als drets d’igualtat i llibertat sindical reconeguts en els articles 14 i 28.1 de la Constitució Espanyola. Recalcava en el seu recurs que no constituïa una situació “objectiva ni raonable”.

El tribunal, després d’estudiar el cas, advertix que el decret no havia tingut en compte la doctrina de diverses sentències del TSJCV que “van deixar ben palés” que la participació sindical en els pactes territorials “no podia quedar constreñida exclusivament als sindicats més representatius”.

“Ens atenim al ja resolt per la Sala en la sentència que va recaure en la causa 122/2023 on s’enjudicia idèntica pretensió en relació amb el decret impugnat en esta, la qual hem de seguir per raons de coherència, unitat de doctrina i seguretat jurídica”, postil·la.

Així, aplicada la doctrina –assenyala–, es considera “discriminatori” el criteri de la major representativitat tal com s’ha emprat per a participar en el pacte per a l’ocupació, doncs la intervenció sindical excedix del que és la representació institucional.

I, això, per dos motius principals –indica la Sala–: el primer, “perquè no hem d’oblidar que, segons el Preàmbul, ‘amb l’aprovació del present decret, el Consell pretén avançar un pas més en el foment dels pactes territorials, com a figura clau del dialogue social i de les polítiques territorials’, de les quals no pot excloure’s per això als sindicats que no tinguen la condició de més representatius”.

En segon lloc, el TSJCV indica que no solament es requerix la presència en els pactes territorials d’ocupació per raó de la seua matèria a CSIF, “sinó que si s’observa la configuració dels mateixos en el decret impugnat, resulta que ens trobem davant de la creació amb ells d’un espai deliberatiu de participació, on no s’exercix una funció merament representativa per part dels sindicats, la qual cosa no impedix per això la participació dels sindicats que no siguen els més representatius”, subratlla.

Per això, el tribunal estima en part el recurs de CSIF i declara la nul·litat de set punts. D’aquesta manera, declara la seua legitimitat per a formar part dels pactes territorials per l’ocupació i desenvolupament local participatiu i sostenible de la Comunitat Valenciana.

ÚLTIMES NOTÍCIES