El sindicat d’actors i actrius professionals valencians (AAPV) ha expressat la seva preocupació per la situació insostenible de les arts escèniques a la Comunitat Valenciana. Consideren que aquesta problemàtica és conseqüència de la nul·la capacitat de gestió del director de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Álvaro López Jamar. En un comunicat emès, el sindicat demana la seva dimissió després de constatar que des del seu nomenament fa un any, no ha proposat cap iniciativa per promoure l’activitat cultural.
La presidenta d’AAPV, María Almudéver, ha afirmat que “la falta de coneixement i capacitat de gestió d’Álvaro López està posant en risc el sector productiu de les arts escèniques valencianes”. A més, ha denunciat la falta d’empatia i sensibilitat institucional per part de la Generalitat envers el sector, que s’ha vist agreujada per l’absència de gestió, situant l’IVC en una situació de bloqueig.
Almudéver ha destacat que l’organisme ha viscut un any marcat per trasllats de càrrecs sense substitucions, una manca de renovació de personal intern, i una inestabilitat en el departament d’ajudes. Això ha generat una sensació de caos en l’entitat, amb canvis en el model del Circuit Cultural sense consulta prèvia amb professionals del sector. També ha mencionat la falta de propostes per afrontar les repercussions de les crisis que ha viscut el sector.
La presidenta AAPV també ha criticat que “l’IVC no compleix amb el seu objectiu fundacional de ser el centre de producció escènica més important de la nostra Comunitat”, limitant-se a activitats complementàries com fires o xerrades, en comptes d’aprofitar el seu potencial com ho fan altres comunitats autònomes.
A més, ha posat de manifest que les ajudes tan importants per al foment de les arts escèniques no han estat publicades en els terminis adequats. Les convocatòries de l’any 2024, per exemple, es van fer públiques el 20 d’agost, cosa que ha provocat demores inacceptables en la concessió d’ajudes, contribuint a una paràlisi i incertesa per als professionals del sector.
Finalment, s’ha de destacar que la proposta de pressupostos autonòmics per al 2025 preveu una reducció del 11,6% de la partida destinada a l’IVC, la qual cosa empitjora la situació d’abandó dels professionals de l’escena i revela la inacció del director de l’organisme.