Una trentena de professionals de la salut s’han embarcat des del 2 d’abril en la ‘Missió Monòver 2025’, una iniciativa dissenyada per simular la resposta davant de situacions d’emergència, a través de la pràctica en el rescat de víctimes d’un suposat terratrèmol. Aquesta formació té com a objectiu integrar els coneixements adquirits en el màster d’Emergències i Catàstrofes de la Universitat d’Alacant (UA).
L’Aula de la Naturalesa de Monòver serveix com a base operativa, on els participants realitzen diversos exercicis en una pedrera contigua. Segons ha informat la universitat a través d’un comunicat, els alumnes es preparen per a aquesta missió mitjançant la creació d’un document grupal, liderat per un comandant designat. Posteriorment, reben una alerta fictícia que simula un terratrèmol, i són ells qui gestionen aspectes com la logística, l’alimentació i el transport.
“Realitzem diverses estacions, incloent el rescat de víctimes en un entorn hostil, com pot ser la muntanya”, ha comentat la coordinadora de l’assignatura de Catàstrofes i Incidents de Múltiples Víctimes, Noelia García Aracil.
La directora del màster, Juana Perpiñá Galvañ, ha destacat que aquesta és la segona edició d’aquesta activitat que forma part de la formació. “A través d’aquesta iniciativa, busquem cobrir una necessitat important d’especialització entre els professionals sanitaris que intervenen en situacions d’emergències, tant a nivell hospitalari com prehospitalari”.
Perpiñá ha subratllat que els participants compten amb un equip interdisciplinar de metges, infermers, bombers i altres especialistes, experts en el camp de les emergències. Alguns d’ells són professors de la UA, mentre que altres treballen activament en serveis d’emergència. Això permet als estudiants experimentar diferents escenaris, incloent incidents amb múltiples víctimes, així com el control de pacients en diversos mitjans de transport, ja sigui aquàtic, terrestre o aeri.