Experts advertixen que els coets poden causar traumes sonors aguts

La doctora Comeche ha explicat que cal alertar a la població dels possibles riscos
Imatge d'arxiu de coets | Cedida 

 

L'equip mèdic del servei d'Otorrinolaringologia de l'Hospital Casa de Salut de València ha advertit aquest divendres del risc de patir traumes sonors aguts per l'explosió d'un coet prop de l'oïda si no es guarden les degudes distàncies. 

  

Sobre aquest tema, la doctora Comeche ha explicat que cal alertar a la població dels possibles riscos que comporta el presenciar un espectacle pirotècnic de les característiques d'una mascletà si no es prenen determinades precaucions com distanciar-se "prudentment". 

  

Ha assenyalat que "es corre habitualment més risc per l'explosió de qualsevol coet inesperat caminant pel carrer o al voltant dels casals on estan constantment tirant coets, que en una mascletà donades les mesures de seguretat actuals". 

  

Les lesions, segons la facultativa, que pot provocar l'explosió d'un coet en l'oïda humana poden generar-se per dos motius. D'una banda a causa del trauma sonor o intensitat del soroll produït per un fenomen vibratori violent de durada molt curta però d'elevada intensitat i, per un altre, com a conseqüència de l'ona expansiva del soroll que pot arribar a trencar el timpà i fins i tot danyar la part intenra de l'orella.

 

Les primeres manifestacions d'aquests símptomes són un dolor agut, sensació de tamponament, sagnat, pèrdua d'audició i xiuletades en l'oïda. Per a la doctora, si el soroll és molt intens afecta a a l apart interna de l'orella i depenent de la intensitat pot provocar una pèrdua d'audició irreversible o traumes acústics en la freqüència a 4.000 Hz que precisament "molts valencians patixen sense saber-ho". 

  

Les lesions de l'oïda per l'explosió d'un coet han d'englobar-se entre els barotraumes, ja que les causes de les lesions radiquen més en l'ona expansiva que és similar a quan es trenquen els cristalls en un edifici que al soroll en si mateix, provocant lesions en l'oïda mitjana. 

  

Són "especialment alarmants" en el cas de menuts al que la doctora recomana no assistir a les mascletaes perquè les seues oïdes es poden danyar de forma "irreversible". També poden veure's especialment afectades les persones constipades, ja que el procés catarral augmenta el risc de lesions.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!