Tornen les muixerangues i balls a Algemesí dos anys després

Compartir:

Després de dos anys de llarga espera a causa del coronavirus, i suspensions, Algemesí recupera la festa en honor a la seua patrona, la Mare de Déu de la Salut, que va celebrar per última vegada al setembre de 2019. Este dimecres, la Processó de la Mare de Déu de la Salut, amb tots els seus rituals i danses, tornarà a desfilar pels carrers de la localitat de la Ribera Alta, coincidint amb el desé aniversari de la declaració d’esta festivitat com a patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco.

Una tradició molt consolidada

Al llarg de segles, generació rere generació, els algemesinencs han consolidat la celebració de tres processons que es duen a terme els dies 7 i 8 de setembre i que incorporen al llarg de quinze hores de processons amb representacions i balls que recorren els carrers de la ciutat, com la Muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga, acompanyades de la música del tabalet i la dolçaina, o les Llauradores, acompanyades d’instruments de vent propis de les bandes de música. També tornaran els balls dels Bastonets, la Carxofa, els Arquets, les Pastoretes i el Bolero, entre altres.

El programa d’actes

El programa d’actes de la commemoració s’iniciarà amb una missa a les 10.30 hores en el claustre del Convent de Sant Vicent. A les 11:30 hores està previst que comence una processó des del convent de Sant Vicent. Els balls actuaran en arribar a la plaça Major, on s’espera l’arribada de la Mare de Déu de la Salut. Després, la patrona farà l’entrada a la basílica de Sant Jaume després de dos anys, escortada per les muixerangues i envoltada per tots els balls, que s’interpreten alhora.

Una festa que és història

Es tracta d’un compendi de les tradicions valencianes que s’han mantingut vives a Algemesí al llarg de la història. Una festa en la qual cada any participen al voltant de dos mil persones en cadascuna de les processons.

Muixeranga, tabalet i dolçaina, llauradores…

També destaquen les músiques. Tant la Muixeranga, com la majoria de balls van acompanyats per la música del tabalet i la dolçaina, mentre que les Llauradores s’acompanyen amb instruments de vent propis de les bandes de música i en els Tornejants redobla un tambor que marca les danses. La Societat Musical d’Algemesí tanca la processó. Este ampli repertori musical també forma part de la cultura tradicional ancestral algemesinenca.

Distància de seguretat i ús de mascareta

Cada any participen al voltant de dos mil persones en cadascuna de les processons. Per este motiu, l’Ajuntament d’Algemesí i el Patronat de la Festa han demanat a totes les persones que segueixen la processó que eviten massificacions, intenten mantenir la distància de seguretat i facen ús de la mascareta.

 

EL MÉS LLEGIT

Les mascotes alimentades amb menjar casolà tenen el doble de probabilitats de ser obeses

El risc de patir un excés de pes està directament relacionat amb els hàbits de vida i la relació afectiva entre la mascota i el seu cuidador

La probabilitat d’embaràs espontani pot caure a un 8% en dones amb endometriosi

L'Endometriosi no és una malaltia fàcil, s'estima que es tarda entre 8 i 10 anys a diagnosticar-la, quan hi ha dolor

Conciliatech, campus gratuït per a afavorir la conciliació laboral i familiar

En aquest campus de la ciutat de València, que se celebrarà en 3 centres del 27 de juny al 8 de juliol, participaren 60 xiquets i xiquetes de fins a 14 anys

Mor Gleycy Correia, Miss el Brasil 2018, després d’una operació

La jove tenia tan sols 27 anys i portava dos mesos en coma per una cirurgia per a extirpar les amígdales que va acabar amb una greu hemorràgia ja a casa