Tornen les muixerangues i balls a Algemesí dos anys després

Compartir:

Després de dos anys de llarga espera a causa del coronavirus, i suspensions, Algemesí recupera la festa en honor a la seua patrona, la Mare de Déu de la Salut, que va celebrar per última vegada al setembre de 2019. Este dimecres, la Processó de la Mare de Déu de la Salut, amb tots els seus rituals i danses, tornarà a desfilar pels carrers de la localitat de la Ribera Alta, coincidint amb el desé aniversari de la declaració d’esta festivitat com a patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco.

Una tradició molt consolidada

Al llarg de segles, generació rere generació, els algemesinencs han consolidat la celebració de tres processons que es duen a terme els dies 7 i 8 de setembre i que incorporen al llarg de quinze hores de processons amb representacions i balls que recorren els carrers de la ciutat, com la Muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga, acompanyades de la música del tabalet i la dolçaina, o les Llauradores, acompanyades d’instruments de vent propis de les bandes de música. També tornaran els balls dels Bastonets, la Carxofa, els Arquets, les Pastoretes i el Bolero, entre altres.

El programa d’actes

El programa d’actes de la commemoració s’iniciarà amb una missa a les 10.30 hores en el claustre del Convent de Sant Vicent. A les 11:30 hores està previst que comence una processó des del convent de Sant Vicent. Els balls actuaran en arribar a la plaça Major, on s’espera l’arribada de la Mare de Déu de la Salut. Després, la patrona farà l’entrada a la basílica de Sant Jaume després de dos anys, escortada per les muixerangues i envoltada per tots els balls, que s’interpreten alhora.

Una festa que és història

Es tracta d’un compendi de les tradicions valencianes que s’han mantingut vives a Algemesí al llarg de la història. Una festa en la qual cada any participen al voltant de dos mil persones en cadascuna de les processons.

Muixeranga, tabalet i dolçaina, llauradores…

També destaquen les músiques. Tant la Muixeranga, com la majoria de balls van acompanyats per la música del tabalet i la dolçaina, mentre que les Llauradores s’acompanyen amb instruments de vent propis de les bandes de música i en els Tornejants redobla un tambor que marca les danses. La Societat Musical d’Algemesí tanca la processó. Este ampli repertori musical també forma part de la cultura tradicional ancestral algemesinenca.

Distància de seguretat i ús de mascareta

Cada any participen al voltant de dos mil persones en cadascuna de les processons. Per este motiu, l’Ajuntament d’Algemesí i el Patronat de la Festa han demanat a totes les persones que segueixen la processó que eviten massificacions, intenten mantenir la distància de seguretat i facen ús de la mascareta.

 

EL MÉS LLEGIT

Processen per violència masclista David Leo, l’Estudiant de ‘El cazador’, i guanyador de ‘Pasapalabra’

Encara que l'enregistrament està acabat, fonts de la televisió pública asseguren que RTVE sospesa no emetre els programes ja gravats

Coneix ací com registrar-se per demanar els descomptes de fins al 90% en viatges per a joves

Els descomptes s'apliquen a bitllets senzills i d'anada i tornada per viatjar entre el 15 de juny i el 15 de setembre de 2023 per Espanya i Europa

El suïcidi és la quarta causa de morts entre joves de 15 a 19 anys a Espanya

Psicòlegs reunits este a València adverteixen que s'han multiplicat gairebé per 20 les consultes en els darrers 12 anys

Al Pacino, de 83 anys, anuncia que serà pare per quarta vegada amb la seua parella de 29

L'actor estatunidenc Al Pacino es convertirà en pare per quarta vegada als 83 anys al costat de la seua parella Noor Alfallah, de 29....