Imputen als dos estudiants de la UPV que van piratejar el sistema per a canviar les seues notes

 

Els dos estudiants de la Universitat Politècnica de València (UPV) que presumptament van piratejar el sistema informàtic de la institució acadèmica per a canviar les seues notes hauran de declarar com investigats el pròxim 12 de febrer, segons han confirmat fonts del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

 

Així, el Jutjat d’Instrucció número 14 de València ha citat a declarar, en qualitat d’investigats, a aquests dos joves per un delicte informàtic la modalitat del qual està per concretar a l’espera d’un informe, han detallat a Europa Press des de l’alt tribunal.

 

Els estudiants –dos xics de 20 anys que suposadament van hackejar les claus d’uns 40 professors per a canviar les seues notes amb un programari ‘enregistrador de teclat’– van declarar ja en seu policial després de ser detinguts a l’abril de l’any passat.

 

A més, la UPV els va obrir un expedient que, després de comprovar que va haver-hi accés fraudulent a un document públic a les actes de les assignatures, es va resoldre amb la conclusió que els alumnes van cometre una falta tipificada com molt greu, la qual cosa pot acabar en l’expulsió de la universitat. La institució educativa va remetre el passat 15 de gener aquesta informació al jutjat perquè determine si hi ha delicte penal. En aquests moments, l’expedient acadèmic ha quedat en suspens davant la prioritat que té la via penal.

 

Les investigacions van començar després de la troballa d’un dispositiu espia tipus ‘enregistrador de teclat’ en un dels ordinadors de la universitat. Es tracta d’un programari capaç d’interceptar i guardar les pulsacions realitzades en el teclat d’un equip informàtic sense que l’usuari el detecte.

 

La unitat de Sistemes d’Informació i Comunicació de la UPV –l’àrea encarregada de temes de ciberseguretat– va alertar l’1 de febrer de 2018 d’anomalies, la qual cosa va posar en marxa els protocols de seguretat. Llavors, els vicerectorats de Continguts Digitals i Alumnat van mantindre una reunió amb els docents que podien haver sigut afectats i se’ls va assessorar per a interposar les denúncies.

 

Xarxa TOR

La investigació de la Policia va determinar que suposadament es van apropiar de les claus d’uns 40 professors, a través de les quals van accedir als seus comptes personals de la intranet de la universitat i als seus correus electrònics des d’una sèrie d’adreces IP relacionades amb la xarxa TOR. Aquesta és una xarxa de comunicacions distribuïda per damunt de la capa d’internet, de manera que mai es revelen les dades dels usuaris que la utilitzen, mantenint-se així com una xarxa privada i anònima.

 

Els policies van esbrinar que les qualificacions de molts exàmens i treballs suspesos en un primer moment posteriorment apareixien com a aprovats amb una bona nota en les actes. Per a això, presumptament interceptaven el missatge d’avís de canvi de nota que el sistema informàtic enviava al docent, evitant que aquest s’adonara. Les notes finals eren publicades en les actes oficials sense que ningú s’adonara del frau.

 

Una vegada identificats els presumptes infractors, tots dos van ser detinguts com a suposats autors dels delictes d’accés il·lícit a dades i programes informàtics, danys informàtics, descobriment i revelació de secrets, usurpació d’estat civil i falsedat de document públic.

ÚLTIMES NOTÍCIES