La Fúmiga, Fillas de Cassandra, Auxili, La Maria, ZETAK, Malifeta i Les Testarudes, caps de cartell del Feslloc

CASTELLÓ, 5 (EUROPA PRESS)

La Fúmiga, Fillas de Cassandra, Auxili, La Maria, ZETAK, Malifeta i Les Testarudes són caps de cartell del Feslloc, que se celebrará els dies 10, 11 i 12 de juliol a la localitat de Benlloc.

La 19a edició del certamen de música en valencià –que organitza l’Associació Cultural Feslloc, amb el suport de l’Ajuntament de Benlloc i d’Escola Valenciana– està a un pas de celebrar vint anys d’existència, “sempre reivindicant el talent creatiu en la llengua pròpia”.

La Fúmiga, Auxili, Fillas de Cassandra, ZETAK i Malifeta són alguns dels artistes de més renom del cartell d’enguany, una programació que inclourà un total de 16 propostes musicals, de les quals, una desena actuaran per primera vegada al Feslloc, detalla l’organització en un comunicat.

Com en anys precedents, la programació acull diferents estils musicals i barreja de manera equitativa projectes consolidats i formacions emergents. Així, si bé la comissió organitzadora ha apostat, sobretot, per la producció valenciana, també ha obert les portes a dos bandes de Catalunya (Flashy Ice Cream i Les Testarudes) i a sengles propostes provinents de Galícia (Fillas de Cassandra) i d’Euskadi (ZETAK).

Els deu artistes que actuaran per primera vegada en l’escenari Ovidi del Feslloc són Flashy Ice Cream, Malifeta, Les Testarudes, Quinto, Sociologia Animal, Abril, Bèrnia, Faixa, Naina i Rua. El cartell –a més de La Fúmiga, Auxili, ZETAK i Fillas de Cassandra– es completa amb Cactus i La Maria.

Les dones tornen a tindre “una gran presència en la programació musical”, bé siga en projectes on el protagonisme femení és absolut o preponderant (Fillas de Cassandra, Les Testarudes, La Maria, Bèrnia, Abril, Naina), bé siga en propostes musicals on tenen un important pes específic (Malifeta, Cactus, Sociologia Animal). Les entrades estan disponibles al web feslloc.com.

Com en l’edició anterior, l’Associació Cultural Feslloc continua reivindicant el seu treball “activista per la música, la llengua i el país, una tasca que va iniciar l’any 2007”. En el manifest d’enguany l’entitat reitera el paper fet pel Feslloc en favor del “posicionament de la música en valencià, la descentralització de la cultura, la cultura sense finalitat lucrativa, la presència de les dones als escenaris, el suport a les noves ruralitats i l’activisme cultural i lingüístic”.

“FALTA DE SUPORTS INSTITUCIONALS”

Així, “malgrat la falta de suports institucionals i la dificultat per a competir amb altres projectes comercials sense cap compromís amb la cultura i la llengua pròpies, el Feslloc continuarà treballant amb la intenció de seguir creant itineraris musicals i lligams entre artistes, públic, llengua i territori”, asseguren.

Com afirma l’alcalde de Benlloc i president de l’Associació Cultural Feslloc, Angel Ribés Bellés,”no som un festival ostentós ni mediàtic, però si tenim en compte que el Feslloc el fem en un poble de poc més de 1.000 habitants i que portem 19 anys d’existència, trobe que ens podem considerar un festival important i que podem estar orgullosos del camí recorregut fins ara”.

Per la seua part, el coordinador del festival, Voro Golfe Cervera, creu que “l’existència del Feslloc és una derrota per als qui volen arraconar i marginar el valencià en el sistema educatiu, per als qui confonen perversament llibertat amb extermini cultural”.

D’altra banda, el Feslloc comptarà amb Punt Violeta, per tal de previndre la violència masclista i LTBIfòbica. Igualment, l’organització habilitarà un espai per a ONG i associacions culturals que vulguen participar.

Un altre dels “punts forts” del festival és l’acampada, que continuarà sent gratuïta, amb l’adquisició de l’entrada. Finalment, l’Organització ha informat que ja està treballant en la confecció d’una “àmplia i interessant” programació complementària per a diferents públics i farcida d’activitats diverses, como ara tallers, xarrades, cinema, exposicions, podcast en directe, esports (campionats de futbol sala, bàsquet i frontó a mà).

ÚLTIMES NOTÍCIES