Formació, col·laboració i anticipació són considerats els principals objectius en la preparació davant de desastres, tal com han manifestat recentment representants de la Generalitat, la Diputació de València i diversos ajuntaments. En una jornada marcada pel record de la tràgica dana del 29 d’octubre, que va ocasionar 228 morts a la província, polítics i tècnics han coincidit que és imprescindible modificar els plans d’emergències. El president de la Diputació, Vicent Mompó, ha subratllat que “tots els programes es queden obsolets quan passen desastres com esta”.
Mompó ha explicat que és innegable que les desastres climàtiques no es poden evitar, però ha fet una crida a la preparació per afrontar-les: “El temps està canviant i cada vegada són més recurrents. Hem de poder estar millor preparats per a quan vengen”. Aquesta reflexió es va acompanyar de la necessitat de formar adequadament els professionals que treballen quotidiàament davant d’emergències.
La tragèdia del 29 d’octubre, segons Mompó, ha de servir com a “oportunitat per aprendre dels errors com també dels programes que ens semblaven efectius”. Això inclou la necessitat d’anticipar-se a les situacions i fer reflexió sobre els riscos de les diferents emergències climàtiques.
El conseller d’Emergències i Interior, Juan Carlos Valderrama, també ha coincidit en la importància de la col·laboració institucional i ha destacat que “el primer és la col·laboració davant d’una emergència”. Ha ressaltat la labor dels voluntaris i ha insistit en la necessitat de fomentar l’autoprotecció i la capacitat sobre riscos entre la ciutadania.
L’alcalde d’Utiel, Ricardo Gabaldón, ha demanat que tots els ajuntaments disposen de la màxima incapacitat possible en matèria d’emergències. “Hem d’estar conscienciats que una catàstrofe pot ocórrer en qualsevol moment”, ha afirmat, reclamant una millor preparació i la realització de simulacres per tal d’estar millor preparats.
Segons Gabaldón, els programes en cas d’inundacions s’han revelat inadequats, destacant que l’actual naixement del protocol preveia un màxim d’1,8 metres mentre que en la dana es van registrar inundacions superiors a 3 metres. “Hem de reelaborar els programes i formar contínuament per afrontar tragèdies de dimensions que desconeixem”, ha conclòs.
Finalment, l’alcalde ha mencionat els avisos del 29 d’octubre, on va explicar que les alertes rebudes van ser insuficients i va fer èmfasi en la importància de la comunicació clara i l’adequada interpretació dels avisos meteorològics, que siguin entesos per tots els municipis.