La historiadora Teresa Vinyoles realitzarà una conferència el dissabte 17 de maig a les 19:00 hores al Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna a Simat, en la qual analitzarà la violència medieval contra les dones.
Aquesta xarrada forma part del cicle de divulgació de la Història Medieval de la Corona d’Aragó, organitzada pel Grup Harca i la Mancomunitat de la Valldigna.
Vinyoles impartirà una ponència titulada “No hi ha crueltat més gran: violències contra les dones en els darrers segles medievals”, on reflexionarà sobre els múltiples tipus d’agressions que van patir les dones, incloent aspectes socials, morals, culturals, polítics, jurídics i físics durant la baixa edat mitjana.
Nascuda a Barcelona el 1942, Teresa Vinyoles és considerada una pionera en l’estudi de la història de les dones i de la vida quotidiana a l’Edat Mitjana. Com a professora titular ja retirada d’Història Medieval a la Universitat de Barcelona, ha cofundat el Centre de Recerca de Dones de la universitat i ha exercit com a directora científica del Diccionari Biogràfic de Dones.
Les línies de recerca de Vinyoles se centren, per una banda, en les experiències femenines en contextos de dominació, i per altra banda, en la cultura material, la vida privada i la quotidianitat de l’època medieval. També ha publicat obres destacades com “Història de les dones a la Catalunya medieval” i “Usos amorosos de les dones en l’època medieval”.
En la seva conferència, Vinyoles aprofundirà en el sofriment de les dones medievals, víctimes de violències que incloïen matrimonis forçats, maltractaments domèstics, violacions i persecucions judicials. L’exposició de l’autora il·luminarà com aquestes violències no eren esdeveniments aïllats, sinó part d’estructures socials que perpetuaven la subordinació femenina.
Així doncs, la seva intervenció ofereix una mirada crítica i ben documentada sobre la realitat de les dones en els darrers segles medievals, que tindrà lloc en un dels llocs patrimonials més emblemàtics de la geografia valenciana: el Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna.
L’entrada a la conferència serà lliure fins a completar l’aforament. “Serà una oportunitat única per escoltar en directe una de les veus més autoritzades en l’estudi de les dones medievals i reflexionar sobre com les estructures de violència del passat ens interpel·len encara hui”, destaca l’organització en un comunicat.