La pista d’Estado Islàmic marca les investigacions per l’atemptat de Nova Orleans

MADRID, 2 (EUROPA PRESS)

L’atropellament massiu perpetrat a Nova Orleans per un antic membre de les Forces Armades d’Estats Units ha portat a les autoritats a investigar el possible paper del grup terrorista Estat Islàmic, una organització integrista sunnita per la qual el terrorista, Shamsud Din Jabbar, havia mostrat almenys simpaties abans d’envestir amb el seu vehicle a desenes de persones que celebraven el canvi d’any en ple carrer.

Les autoritats van concloure ja des de poc després de l’atropellament que va ser un atac intencionat, alguna cosa que van acabar de confirmar amb un primer registre del vehicle. Segons el FBI, a l’interior van localitzar una bandera d’Estat Islàmic, així com altres armes i potencials artefactes explosius.

El president d’Estats Units, Joe Biden, també ha confirmat que Jabbar havia publicat vídeos en els quals es deia “inspirat” per Estat Islàmic, un grup que malgrat no explicar ja amb el ‘califat’ que va autoproclamar fa més de deu anys en àmplies zones de l’Iraq i Síria seguix representant una amenaça de primer ordre tant a Pròxim Orient com fora d’esta regió.

Les principals agències d’Estats Units, de fet, han reconegut públicament els riscos derivats de membres o simpatitzants d’Estat Islàmic i han apuntat en particular a l’especial amenaça de filials com Estat Islàmic Província de Jorasán (ISKP), amb presència a Afganistan i que va reivindicar al març del 2023 un atemptat amb més de 60 morts en un auditori de Moscou. Temen també que puga ressorgir a Síria, aprofitant la caiguda del règim de Bashar al Assad.

L’organització no ha reivindicat formalment l’atac de Nova Orleans, encara que els seus seguidors sí ho han celebrat en diversos canals, com apunta el Soufan Center, especialitzat en informació sobre terrorisme. Este ‘think tank’ recorda que altres atemptats previs en països occidentals no van ser obra directa d’Estat Islàmic, sinó d’individus que combreguen amb la seua línia integrista i dels quals el grup fundat per Abu Bakr al Baghdadi tracta de traure rèdit propagandístic ‘a posteriori’.

A falta de conèixer detalladament el rerefons de l’atemptat de Nova Orleans, un dels experts del Soufan Center, Colin Clarke, admet en declaracions a NBC News que l’atac “simplement confirma el que gran part de la comunitat antiterrorista ha dit en l’últim any”, que “Estat Islàmic és una amenaça persistent i que no va a desaparèixer sense més”.

El director de Seguretat Internacional de la Fundació Àsia-Pacífic, Sajjan M. Gohel, ha reconegut en declaracions a CNN que l’atemptat de Nova Orleans encaixa en gran part amb la simbologia i el ‘modus operandi’ d’Estat Islàmic, entre altres coses perquè el responsable va buscar causar un nombre massiu de víctimes –primer amb l’atropellament i després a tirs– sabent que, com finalment va ocórrer, podia perdre la vida abatut per les forces de seguretat.

“El repte ara per al FBI és determinar si estava inspirat o dirigit per Estat Islàmic”, afig. El FBI ha demanat la col·laboració ciutadana per a tractar de buidar aquesta i altres incògnites, com si Jabbar va comptar amb algun tipus d’ajuda dins o fora d’Estats Units per a perpetrar un atac que, com apunta Gohel, semblava haver organitzat per endavant.

ÚLTIMES NOTÍCIES