L’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual ha llançat una innovadora guia, titulada “Guia per a crear una indústria audiovisual més inclusiva”, amb l’objectiu de fomentar l’accessibilitat, la representació i la participació plena de les persones amb discapacitat en el sector cinematogràfic.
La presentació de la guia tindrà lloc el dissabte 17 de maig a la sala 11 dels Cinemes Lys de València, encabida en el festival DocsValencia – Espai de No Ficció, tal com ha informat l’entitat en un comunicat. L’acte comptarà amb la presència de Teresa Cebrián, presidenta de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual; Pau Montagud i Nacho Navarro, codirectors de DocsValencia; Miguel Montagut, en representació de Caixa Popular; i l’autor de la guia, el cineasta Miguel Ángel Font Bisier.
L’activitat és accessible al públic i amb entrada gratuïta, amb una inscripció prèvia requerida. A més, estarà adaptada per a persones amb discapacitat sensorial, incloent interpretació en llengua de signes, subtitulat adaptat i bucle magnètic, gràcies al suport de la Direcció General de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de València.
Font Bisier (1987) és un director valencià que ha estat un pioner en el cinema inclusiu, creant una metodologia que integra mesures d’accessibilitat amb un gran impacte social. La seva influència ha transcés l’àmbit acadèmic, col·laborant amb institucions com la Universitat de València, Boston University i la Walt Disney Company Llatinoamèrica.
La guia, desenvolupada amb la col·laboració de Caixa Popular, proporciona un enfocament pràctic sobre com garantir que totes les fases de producció, distribució i exhibició cinematogràfica contemplen la diversitat. Això inclou audicions, rodatges, comunicació, festivals i processos de presa de decisions.
Es tracta d’un document dissenyat per a professionals, entitats i institucions compromeses amb una cultura accessible i inclusiva.
Després de la presentació, hi haurà una projecció especial de “Inclusió més enllà del cinema”, una pel·lícula dirigida també per Font Bisier que presenta les veus d’artistes i especialistes en diversitat. Aquest llargmetratge ofereix una perspectiva directa i esperançadora sobre els desafiaments que persisteixen i les oportunitats de canvi en el sector cultural.