Més de cent rorcuales comuns, la segona espècie de cetacis més gran del món, han sigut albirats enfront de les costes de la Comunitat Valenciana en el marc de la campanya científica anual liderada per la Universitat Politècnica de València (UPV).
Este projecte d’investigació se centra en l’estudi de la migració d’estos majestuosos mamífers marins enfront de les costes de Dénia i ha permet el marcatge satel·litari de tres exemplars. Estes marques satel·litàries faciliten el seguiment de les seues rutes migratòries i comportaments en el seu hàbitat natural.
Seguiment i identificació dels rorcuales
Els investigadors de la UPV han emprat drons per a la fotoidentificación de 21 rorcuales en migració durant esta temporada, confirmant que més d’un centenar de cetacis han passat per les aigües valencianes.
Característiques físiques
El rorcual comú (Balaenoptera physalus), segons dades del Ministeri per a la Transició Ecològica, presenta un patró de coloració grisa amb variacions tonals per tot el seu cos, destacant la part inferior completament blanca. A més, el seu cap mostra taques irregulars i disposa de barbes en lloc de dents, característica essencial que definix als misticetos.
Estos cetacis aconseguixen grandàries que oscil·len entre 18 i 24 metres, consolidant-se com una de les espècies més grans i emblemàtiques del planeta.
Mètodes d’investigació
Per a ampliar detalls sobre el seu comportament, l’equip de la UPV combina diverses tècniques, comptant amb personal en terra que albira als animals i amb un equip en mar encarregada de la recollida de mostres i dades. De manera innovadora, s’han obtingut mostres genètiques mitjançant tècniques no invasives, prenent mostres del ‘bufe’ dels cetacis mitjançant drons, la qual cosa suposa un avanç en la metodologia d’investigació marina.
Col·laboracions i suport científic
La campanya d’enguany ha comptat amb la col·laboració del Tethys Research Institute i del veler científic ‘Malizia Explorer’, que ha estat fondejat en les costes de Dénia i Xàbia. Este navili dona suport a l’exploració i conservació dels oceans, treballant al costat d’investigadors locals.
Coordinació i objectius de l’estudi
Els científics Eduardo Belda, de l’Institut d’Investigació per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres (IGIC) i Víctor Gallego, de l’Institut Universitari d’Investigació de Ciència i Tecnologia Animal (ICTA) de la UPV, coordinen l’estudi que ha convertit al rorcual comú en un símbol per a la zona, no sols pel seu valor ecològic, sinó també com a atractiu turístic.
Els dos investigadors subratllen que l’objectiu principal de l’estudi és millorar el coneixement sobre la presència i el comportament d’estos cetacis per a afavorir la seua conservació i la gestió sostenible de la regió.
Resultats i impacte
L’èxit d’esta campanya científica es reflectix en la marcació satel·litària de tres animals i en la fotoidentificación de vint-i-un exemplars, dades que aporten informació valuosa per a futures iniciatives de preservació marina.