Alerta per ‘meteotsunamis’ este divendres en el Mediterrani

El fenomen també és conegut amb el nom de ‘rissagues’ i pot afectar hui a l’illa de Menorca. Els seus efectes són pareguts als d’un tsunami però en menor mesura, amb destrosses en els ports.
Imatge d'una 'rissaga' en les Balears fa un temps | Arxiu

 

L’arribada d’un front procedent del nord d’Àfrica ha fet canviar de forma radical l'oratge en tota la zona est de la península i també en les Illes Balears, on esta borrasca pot provocar fenòmens adversos. En concret, més allà del que puga provocar en el cel esta perturbació, el perill vindrà del mar, on es poden produir alguns ‘meteotsunamis’, també coneguts amb el nom de ‘rissagues’. 

Concretament, este fenomen, que es produïx més habitualment durant els mesos d’estiu i pot aparéixer en molts punts de la nostra àrea mediterrània, es dóna quan es produïx un xoc entre altes i baixes pressions, cosa que provoca pujades i baixades sobtades del nivell del mar que poden derivar en greus destrossos en els ports, en els molls i en instal·lacions, cases i carrers pròxims al mar. 

Si analitzem bé este fenomen, les altes pressions fan que, de repent, el nivell del mar baixe sobtadament uns metres i molts ports es buiden d’aigua amb les embarcacions tocant el fons marí. Pocs minuts després, les baixes pressions tornen a imposar-se i l’aigua marina torna de colp al seu nivell normal, sense donar temps a adaptar-se a la situació.

Açò provoca una entrada d’aigua molt sobtada amb efectes pareguts als que provoca un tsunami, però clarament en menor mesura. Embarcacions afonades, destrosses en ports i molls, i carrers inundats transitòriament són les conseqüències més comuns dels ‘meteotsunamis’. Estos vídeos mostren 'rissagues' en 2017 en Ciutadella, en Menorca, i en el Campello, en Alacant:

Les 'rissagues' són molt difícils de ser previstes, especialment respecte a la seua intensitat, raó per la qual només s'intuïxen segons algunes circumstàncies meteorològiques, especialment quan arriben baixes pressions del nord d'Àfrica, com és el cas. En este sentit, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat l'alerta per 'rissagues' en tota l'illa de Menorca per oscil·lacions sobtades del nivell del mar de fins a 0,7 metres.

Mapa d'avisos per a este divendres que contempla el risc de 'rissagues' en Menorca | Aemet

 

Pluja de fang, vent i pujada clara de les temperatures

Més allà de les ‘rissagues’, el front procedent del nord d’Àfrica ve carregat de pols en suspensió que fa que, els pocs arruixons que puguen caure, ho facen acompanyats de fang, deixant-ho tot brut. En la Comunitat Valenciana estem tenint este fenomen també este divendres. A més, el cel pot estar d’un color marró amb visibilitat molt roín, mentres que el vent del sud fa pujar clarament les temperatures amb calor en tots els llocs. 

També et pot interessar...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"PREVISIÓ: Cap de setmana de platja" "PREVISIÓ: La pluja de fang ho pot deixar tot brut demà dijous"