'Glòria' deixa 62,6 milions d'euros de pèrdues en el camp valencià

Les comarques més afectades són la Ribera, l'Horta, la Safor i la Marina
'Glòria' deixa 62,6 milions d'euros de pèrdues en el camp valencià | AVA-Asaja

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) estima que la borrasca 'Glòria' ha causat unes pèrdues econòmiques superiors als 62,6 milions d'euros en el sector agropecuari de la Comunitat Valenciana.

 

Els cítrics, les infraestructures agràries, les hortalisses de temporada i la ramaderia s'emporten la pitjor part d'un temporal que ha provocat danys per vent, fred, gota freda i granís principalment en les comarques de la Ribera, l'Horta, la Safor i la Marina, detalla l'organització en un comunicat.

 

Esta valoració inicial, després de recaptar informació d'agricultors i col·laboradors d'assegurances agràries, eleva les pèrdues en els cítrics-taronges i mandarines de la segona mitat de la campanya a 46,5 milions d'euros. D'ells, 39,6 milions corresponen als fruits tirats a terra per les fortes ratxes de vent, una quantitat que puja a 132.000 tones, perquè en algunes parcel·les els danys arriben fins al 80% de la producció pendent de recol·lectar.

 

Les inundacions i l'acumulació d'aigua en els camps, agreujades pels desbordaments de rius i barrancs, suposen 4,7 milions de pèrdues, en afectar 500 hectàrees i provocar la pèrdua de collites sanceres i, fins i tot, en els casos més dramàtics, la futura mort dels arbres. Finalment, el granís ha ocasionat danys puntuals en un miler d'hectàrees, principalment en les comarques valencianes de la Ribera, l'Horta i la Safor, amb danys mitjans del 30% de la collita i uns perjudicis de 2,2 milions.

  

AVA-Asaja també preveu que més de 7.000 hectàrees d'hortalisses s'hagen vist afectades pel temporal en el territori valencià. Les pèrdues totals en el sector hortícola sobrepassen els 3,1 milions, tant pels tractaments fitosanitaris i les replantacions que els agricultors hauran de fer, estimades en 2,1 milions, com pels sinistres derivats del granís en unes 100 hectàrees, cosa que suposarà un milió de pèrdues.

 

D'altra banda, els ramaders valencians afronten 1,2 milions en concepte de danys en les granges per fenòmens de vent-tornat i d'increment de costos energètics per fred i neu. El capítol de les infraestructures agràries també resulta «molt preocupant» per a l'organització agrària, amb unes pèrdues estimades en 11,8 milions.

 

El temporal ha destrossat parcial o totalment unes 600 hectàrees d'hivernacles, vivers, malles en cítrics, hortalisses o kiwis, cosa que es traduïx en nou milions de desperfectes. A demés, la reparació de marges, murs, magatzems agrícoles o la reposició de sistemes de reg suposen 2,8 milions de sobrecostos.

 

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!